Bundabotrány - Befejezte a nyomozást a KNYF

2012-12-28
Befejezte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a magyarországi bundabotrány kapcsán, januárban pedig megkezdődik az iratok ismertetése - értesült az MTI Hírcentrum.    Pénteken az M1 Híradó című műsorában Fazekas Géza ügyészségi szóvivő elmondta, hogy az ügyre létrehozott nyomozócsoport a célját elérte, eredményesen dolgozott, és a mandátuma heteken belül lejár.
    A bundaügyben 42 embert gyanúsítanak, köztük labdarúgókat, bírókat, egy edzőt és egy FIFA-engedéllyel rendelkező játékosügynököt. A gyanú szerint 33 hazai és nemzetközi futballmérkőzés eredményét manipulálták, amivel több millió eurós kárt okoztak a nemzetközi fogadóirodáknak.
    A bűnszervezet tagjai a gyanú szerint nagy összegű fogadásokat kötöttek a nemzetközi fogadóirodák kínálatában szereplő mérkőzésekre, majd lefizették a bírókat vagy néhány játékost, hogy a számukra kedvező eredmény szülessen. Egy-egy mérkőzés befolyásolására 40 és 85 ezer euró közötti összeget költöttek, a nyeremény viszont általában 5-600 ezer euró volt. A fogadóirodákat több millió euróval megkárosító csalássorozatot egy magyar, német, finn nyomozócsoport derítette fel.
    A Híradó beszámolt az egyik gyanús találkozó részleteiről is: a 2010. december 18-án játszott Argentína-Bolívia U20-as barátságos mérkőzésen - amelyen magyar játékvezetői hármas működött közre engedély nélkül - a bíró fülhallgatón keresztül kapott utasításokat. Az említett U20-as mérkőzést Lengyel Kolos vezette, két segítője Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt. A találkozót Argentína nyerte 1-0-ra, a gól a 103. percben született 11-esből.
    A bundaügynek Magyarországon 42 gyanúsítottja van, köztük futballisták, bírók, edzők és egy FIFA-engedéllyel rendelkező játékosügynök. Valamennyiük ellen vesztegetés gyanújával folyik büntetőeljárás. Hárman előzetes letartóztatásban vannak, a többiek szabadlábon védekeznek.

Forrás: MTI

Címkék: bundabotrány,