Bulgária maga a paradicsom a szerencsejáték szolgáltatók számára

2018-04-23
Az óriási adócsökkentésnek és a bolgár játékosok aktivitásának köszönhetően a helyi sajtó szerint Bulgária paradicsomi körülményeket nyújt a szerencsejáték szolgáltatók számára.

 

A novite.com szerint a bulgáriai szerencsejáték szolgáltatók 2017-ben 1,9 milliárd dollár bevételre tettek szert, ami több mint duplája annak, mint amit egy évtizede regisztráltak.

 

Ami Bulgáriát igazi szerencsejáték paradicsommá teszi, az az óriási adókedvezmény, amelyre sok szolgáltató jogosult. A bolgár liszensszel rendelkező szerencsejáték szolgáltatók 111 millió dollárnyi adót fizettek be 2016-ban, és 90,32 milliót 2017 első kilenc hónapjában. 

 

A cikk szerint a szerencsejáték szolgáltatók profitáltak a bolgár kormány által 2013-ban átdolgozott szerencsejáték szabályozásból. A több mint öt éve érvényben lévő jogszabály felmentette a liszensszel rendelkező szolgáltatókat a társasági adófizetés kötelezettsége alól, helyette egy alternatív adót kell fizetniük.

 

A földi szerencsejáték szolgáltatók az alapján adóznak, hogy hány játékgépet üzemeltetnek, az online szerencsejáték szolgáltatók pedig a bevételük után kötelesek fizetni a 20%-os adót. A külföldi szerencsejáték szolgáltatóknak ezen kívül még 62.725 dollárral egyenértékű liszenszdíjat is kell fizetniük. A jogszabály-módosítást megelőzően az online szolgáltatók a forgalom után fizettek 15 százalékos adót.

 

A kedvező adórendszer sok szolgáltatót vonzott Bulgáriába. A Moodys Amadeus szerint jelenleg 1.327 regisztrált szerencsejáték és fogadási vállalat tevékenykedik a bolgár piacon.

 

Vasil Bozhkov szerencsejáték mogul, a New Gaming SA, az Eurobet Ltd és a National Lottery SA tulajdonosa profitál a legtöbbet a bolgár piacon. 2017-ben a New Gaming SA és a National Lottery SA forgalma 88,5 illetve 15,3 millió euró, az üzletember legnagyobb szerencsejáték cégeinek összesített forgalma pedig 296 millió euró volt.