Börtönbüntetést kaptak az online pókeres csalók

2014-04-22
A svéd csalók lopott számlaadatokat használva károsítottak meg játékosokat négy éven keresztül.

 

Nyolc embert ítéltek el csalás és számítógép hekkelés miatt Svédországban, miután a Svenska Speltől és más szolgáltatóktól lopott információkat használva loptak pénzt az online pókeroldalak játékosaitól. 

 

A bűncselekmények négy éven keresztül, 2007-től 2011-ig zajlottak. A banda tagjai feltörték a szolgáltatók adatbázisait, és nagymennyiségű személyes adatot loptak el, többek közt email címeket, jelszavakat és felhasználói neveket. A csalók tehát hozzájutottak a játékosok személyes fiókinformációihoz, melyekkel aztán beléptek azok online szerencsejáték oldalakon fenntartott fiókjába. Ezeknek a játékosoknak a nevében aztán szántszándékkal veszítettek beépített embereikkel szemben, majd felvették az így nyert összeget.  Mivel megszerezték a játékosok hitelkártyaadatait is, a banda tagjai befizetéseket is tudtak eszközölni a játékosok nevében, melyet aztán a fent részletezett módon saját maguknak játszottak át.

 

Összesen tíz embert vádoltak meg, ezek közül kettőt végül elengedtek, kettőt pedig börtönbüntetésre ítéltek. A többiek próbaidős büntetést kaptak, illetve közszolgálatra kötelezték őket. Az elítélteknek ezen kívül vissza kell fizetniük a játékosoknak, szolgáltatóknak és bankoknak okozott károkat is.

 

“Vannak olyan biztonsági problémák, melyeket a nyomozás során feltárt információk fényében meg kell vizsgálnunk" - közölte az eset kapcsán Erik Sjöholm, a Svéd Szerencsejáték Felügyelet helyettes igazgatója.

 

Egyébként nem ez volt az első alkalom, mikor a Svenska Spelnek a rendőrség segítségét kellett kérnie. A múlt évben egy másik, 14 fiókot érintő csalást is felfedezett a cég, akkor 280 ezer dollárt térítettek vissza a játékosoknak. Mivel az a csalás "csak" hat hónapon át zajlott, nem pedig 4 éven át, mint ez a mostani, a kártérítés ebben az esetben valószínűleg sokkal többe fog kerülni.

 

Az egyik legkoordináltabb csalási botrány, mely publicitást is kapott, 2010 körül történt, mikor a PokerStars 49 kínai játékosból álló hálózatot leplezett le, akik összejátszottak a Double or Nothing Sit and Go elnevezésű bajnokságokon. A PokerStars 25 ezer olyan játékost kártalanított, akit érintett a csalás, összesen több, mint 2,1 millió dollár értékben.

 

Néhány más online szerencsejáték oldal nem ilyen kitartó vagy nem monitorozza olyan hatásosan a játékait, így nem csak, hogy nem kapják rajta a csalókat, de még a problémát sem fedezik fel - a csalások nagy százalékát egyébként maguk a játékosok jelentik.

 

A csalók elleni harcban egyébként is kevés eszköz áll az oldalak és a játékosok rendelkezésére. A PokerStars például képes volt a 49 számla összegének zárolására, de nem volt jogi lehetősége arra, hogy lépéseket kezdeményezzen a kínai játékosok ellen. A játékosok számára pedig majdhogynem lehetetlen, hogy bűnügyi, vagy akár polgári pert indítsanak a csalók ellen.

 

A legnagyobb, csalással kapcsolatos botrány az Ultimate Bet/Absolute Poker ügy volt ezidáig, ezek az oldalak 22,1 millió dollárt fizettek ki a csalás áldozatainak. Szabályozó hatóságuk, a Kahnawake Szerencsejáték Bizottság szerint „egyértelmű és meggyőző bizonyítékot találtunk … hogy 2004 májusa és 2008 januárja közötti időszakban Russel Hamilton … volt a felelős a többrendbeli csalásért.” Russ Hamilton az 1994. évi WSOP főversenyének bajnoka volt, és, mint kiderült egy számítógépes program segítségével a játék alatt nyomon tudta követni ellenfelei kártyáit. A 60 Minutes című tévéműsor Hamiltonról szóló része ezt nevezte „az online szerencsejáték történetének legnagyobb botrányának”.