Börtönbüntetésre ítélték a hamisító hírügynökségi lóverseny elemzőt

2021-12-13
Tíz hónapnyi börtönbüntetésre ítélték a brit nemzeti hírügynökség korábbi lóverseny-elemzőjét, mert úgy módosította az eredményeket, hogy neki jó legyen.

 

A Hull Crown bíróság foglalkozott Jack Bentham ügyével, aki a vád szerint család módon „manipulálta az adatokat, hogy ezzel a maga javára változtassa meg a lóverseny eredményeket”.

 

2018-ben a 24 éves férfi egy ideig a korábban Press Association (Sajtószövetség) néven ismert PA Mediánál dolgozott, mely már évek óta élő versenyadatokkal látta el a fogadási szektort. Bentham már a legelső napon elkezdte a csalást, mikor már felügyelet nélkül dolgozhatott a hírügynökségnél.

 

Bentham a futamok favoritjára tett meg fogadásokat. Ha nem az nyert, lecserélte a címkéjét, hogy az legyen a győztes. Ezzel a módszerrel  abban az évben október 13. és 22. között 15 ezer fontot, azaz úgy 6,5 millió forintot keresett,105 fogadással. 

 

Ez persze azt is jelentette, hogy egyes fogadók, akik valóban a nyertes lovakra adtak le fogadásokat, nem kapták meg azt a nyereményt, amelyre jogosultak lettek volna, míg mások olyan kifizetéseket kaptak, amelyeket nem kellett volna.

 

Jack Bentham (fotó: PA Media)

 

A SkyBet, Paddy Power és Bet365 fogadóirodák rendszere azonban kiszúrta, hogy valami nem stimmel, és panaszt tettek a PA Media felé, hogy gyanús fogadási mintákat észleltek.

 

Paddy Power felfüggesztette Bentham játékosi számláját, amelyen akkor körülbelül 5.000 fontnyi, tehát úgy 2 millió forintnyi egyenleg volt.

 

„Ez a bizalom súlyos megsértése volt” – mondta Megan Rhys bíró. "Őszintén szólva megdöbbentő volt az ilyen rövid idő alatt elkövetett csalás mértéke, és már rögtön az első napon kezdődött, ahogy kikerült a felügyelet alól." Hozzátette, hogy az incidens aláásta a PA Media iránti bizalmat, amely „a feddhetetlenségéből és hírnevéből él”.

 

Bentham bűnösnek vallotta magát a helyzettel való visszaélés miatt elkövetett csalás vádjában. Védőügyvédje, Stephen Robinson elmondta, hogy Bentham már 18 éves kora, azaz az Egyesült Királyság törvényes korhatára előtt részt vett a szerencsejátékokban, és ez „gyorsan függőséghez vezetett”.

 

Elmondta, hogy ügyfele lépéseket tett a probléma megoldására, és kizáratta magát a fogadóirodákból és fogadási oldalakról. Azóta munkát talált egy hálószobatervező cégnél, és előléptetésre vár, ami azt jelenti, hogy hamarosan képes lesz kompenzációt fizetni.

 
Címkék: csalás, sportfogadás,