Bokasérülés miatt visszavonul az Év Lova

2012-04-24
Havre De Grace, az amerikai Év Lova díjazott csodakanca búcsúzni kényszerül a versenypályáktól.

 

A Larry Jones által tréningezett ötéves Havre De Grace jobb első bokája egy vasárnapi edzés során sérült meg Churchill Downs-ban, ahol a La Troienne Stakes-re készült.

A Fox Hill Farm tulajdonosa, Rick Porter a weboldalán jelentette be a szomorú hírt, miszerint az edzés után melegnek találták a ló bokáját. Miután dr. Larry Bramlage megvizsgálta a csodálatos kancát, meghozták a döntést Havre De Grace visszavonulásáról.

 

„Óriási csalódás, hogy be kell jelentenem, hogy Havre De Grace visszavonul” – nyilatkozta Porter. „Nem kaptunk pozitív prognózist versenykarrierje folytatásával kapcsolatban. Az, hogy Grace tulajdonosa lehettem versenykarrierje során, lovas életem legcsodálatosabb időszaka volt. Csodálatos, csodálatos versenyló volt, és biztos vagyok benne, hogy hasonlóan csodálatos anyakanca lesz. Köszönöm Grace mindazt, amit adtál nekünk, és hosszú, boldog nyugdíjas éveket kívánok.” – tette hozzá Porter.

 

Dr. Bramlage szerint Havre De Grace sérülése körülbelül egy év alatt regenerálódik, de ez nem lesz hatással anyakancai karrierjére. „A megsérült ín csak egyike a bokát tartó ínszalagnak, de ilyenkor a többi ín is sérülékenyebb, ezért nem tréningezhet. Ezek nagyon lassan gyógyulnak, és az első sérülés után sajnos könnyebben újrasérülhet.”

 

Havre De Grace a 2005-ös Év Lova, Saint Liam lánya, az idén március 17-én szerezte meg kilencedik győzelmét a New Orleans Ladies-en. Karrierje során 16-szor állt rajthoz, közel 2,6 millió dollárt nyert. Legutóbbi 7 futamából ötöt megnyert, például a mének között futott Grade 1 Woodward Stakes-et.

A januári Eclipse Awards-on az Év Lovának választották, így Rachel Alexandra és Zenyatta után ő lett sorrendben a harmadik kanca, aki elnyerte ezt a díjat.

Grace-t Nancy Dillman tenyésztette Kentucky-ban, a Fox Hill Farm 380.000 dollárért vásárolta meg 2008-ban. 

 

Egy gyönyörű bajnoktól búcsúzunk, reméljük utódai hasonló élményeket nyújtanak majd a versenypályákon.

Címkék: lóverseny,