Bodemeister a szombati Preakness Stakes favoritja

2012-05-17
Bodemeister és I’ll Have Another is indul a szombati Preakness Stakes-en (G1), tehát ismét összecsap a május 5-i Kentucky Derby első két helyezettje.

 

A hároméves telivérek számára kiírt Grade 1 minősítésű Preakness Stakes-t minden évben május harmadik szombatján futják a Pimlico versenypályán, Baltimore-ban.  A 1 3/16 mérföldes (1,9 km-es) Preakness Stakes az USA második legnézettebb futama, még a Belmont Stakes-nél és a Breeders’ Cup-nál is több néző szokott kilátogatni a pályára - általában csak a Kentucky Derby-n van több érdeklődő, mint itt.

 

A Preakness az amerikai Hármas Korona második ága (az első a Kentucky Derby, a harmadik pedig a Belmont Stakes). Ahhoz, hogy egy ló elnyerje a Hármas Koronát, mindhárom futamon győznie kell. Ez eddig csak összesen 11 lónak sikerült - 1978 óta egy ló sem nyerte el a címet. 

274 ló nyerte el a Hármas Korona egyik ágát, 50 lónak pedig kettőt is sikerült megnyernie (21 a Kentucky Derby-t és a Preakness-t; 18 a Preakness-t és a Belmont-ot; 11 a Derby-t és a Belmont-ot). Az a 11 csodaló, aki mindhármat megnyerte: Sir Barton (1919), Gallant Fox (1930), Omaha (1935), War Admiral (1937), Whirlaway (1941), Count Fleet (1943), Assault (1946), Citation (1948), Secretariat (1973), Seattle Slew (1977), és Affirmed (1978).

 

A 137. Preakness Stakes – 2012. május 19.

Most szombaton, a 137. Preakness Stakes-en a május 5-i Kentucky Derby győztese, I’ll Have Another is rajthoz áll, tehát van esélyese az idei Hármas Koronának.

Bob Baffert, a Derby második helyezettjének trénere, hétfőn bejelentette, hogy Bodemeister is indul szombaton. „Jól néz ki, szép a szőre, és jól eszik. Nem látom okát, hogy miért ne vigyem ki.” mondta. “Csodálatosan versenyzett, jól kezelte a vereséget. Hamar lenyugodott, és a verseny után egyből elkezdett enni. Aggódtam, hogy meg lesz semmisülve, és három napig csak a boksz hátuljában fog ácsorogni, és duzzogni, de nem így történt.”

 

Miután a tegnapi sorsoláson Bodemeister a 11-es startboxot kapta, a Pimlico odds-mestere, Frank Carulli 8-5-ös odds-szal őt tette meg a futam favoritjának. Az idén három versenyen veretlen, Derby győtes I’ll Have Another 5-2-es odds-szal indul a kilences bokszból.

„Szerintem nagyon jó sorsolást kaptunk.” mondta I’ll Have Another trénere, Doug O’Neill. „Örülök neki. A legtöbb zsoké örülne a külső pályának.”

Bodemeister trénere, Bob Baffert - aki hatodik Preakness győzelmére hajt -  szintén elégedett lova sorsolásával. „Szerintem ez jó pozíció.” – mondta. „Ezzel a lóval bármelyik középső boksz jó. A Preakness-en az ember nem akar a belső pályán lenni. A Derby győztes is jó helyre került. Mindenki jó helyen van.”

 

2009-ben volt utoljára olyan, hogy nem a Derby győztese a Preakness favoritja. Akkor Rachel Alexandra volt a futam kiemeltje – meg is nyerte a versenyt, a Derby győztes Mine That Bird pedig második helyen végzett.

Bodemeister startpozíciójából (7)  került ki az előző négy Preakness két győztese: Lookin At Lucky (2010) és Big Brown (2008).

I’ll Have Another lenne 2003 óta az első Preakness győztes, aki a 9. startbokszból tud nyerni (2003-ban Funny Cide nyert innen), és az első Big Brown óta (2008), aki a Derby után a Preakness-en is nyerni tud.

 

A Kentucky Derby-ről az indulók közt lesz még Went The Day Well és Creative Cause, akik a Derbyn a 4. illetve 5. helyen végeztek, valamint Daddy Nose Best (10.) és Optimizer (11.).

Nem Baffert az egyetlen tréner, aki már öt Preakness győzelmet tudhat magáénak. Itt lesz D. Wayne Lukas is a Rebel Stakes (G2) második helyezettjével, Optimizer-rel.

A Sagamore Farm telivérje, Tiger Walk, aki negyedik lett a Resorts World Casino New York City Wood Memorial Stakes-en (G1) az első rajtbokszból indul, mellette Michael Matz lova, Teeth of the Dog lesz, aki harmadik lett a Wood-on.

Indul még Pretension, a Pimlico-ban rendezett Canonero II Stakes-en bajnoka; Zetterholm, aki szülőhazájában, New York-ban három versenyt nyert sorozatban; és Cozzetti, akinek ugyanaz a Dale Romans a trénere, aki a tavalyi Preakness bajnok Shackleford-é.

 

Több kiemelkedő hároméves is hiányzik azonban mezőnyből, például Hansen és Union Rags. Hansen trénere, Mike Maker hétfőn bejelentette, hogy a 2011-es Kétéves Champion mén nem utazik a szombati versenyre. „[Hansen] Nem megy.” mondta Maker, a Kentucky Derby kilencedik helyezettjéről. „Kicsit korai.” Jelezte, hogy Hansen legközelebb valószínűleg csak június 9-én áll ismét rajtgépbe, a Woody Stephens Stakes-en (G2).

  

Hogy az esélyesek valamelyike nyeri a futamot, vagy meglepetés születik, illetve hogy továbbra is esélyes marad-e I’ll Have Another a Hármas Korona elnyerésére, szombaton kiderül. Korábbi cikkünkből a Preakness-re való fogadáshoz kaphat pár tippet.

 

A 137. Preakness Stakes indulói bokszpozíció szerint (tulajdonos, tréner, zsoké, odds)

1. Tiger Walk (Sagamore Farm; Ignacio Correas; Kent Desormeaux), 30:1

2. Teeth of the Dog (J.W. Singer LLC; Michael Matz; Joe Bravo), 15:1

3. Pretension (Kidwells Petite Stable, Christopher Grove, Javier Santiago), 30:1

4. Zetterholm (Winter Park Partners; Rick Dutrow; Junior Alvarado), 20:1

5. Went the Day Well (Team Valor International and Mark Ford; Graham Motion; John Velazquez), 6:1

6. Creative Cause (Heinz Steinmann; Mike Harrington; Joel Rosario), 6:1

7. Bodemeister (Zayat Stables and Michael and Tiffany Moreno; Bob Baffert; Mike Smith), 8:5

8. Daddy Nose Best (Bob and Cathy Zollars; Steve Asmussen; Julien Leparoux), 12:1

9. I'll Have Another (J. Paul Reddam, Doug O'Neill, Mario Gutierrez), 5:2

10. Optimizer (Bluegrass Hall; D. Wayne Lukas; Corey Nakatani), 30:1

11. Cozzetti (Albaugh Family Stables, LLC; Dale Romans; Jose Lezcano), 30:1

  
Címkék: lóverseny,