Bodemeister a Kentucky Derby favoritja

2012-05-03
Kisorsolták a startboxokat a szombati Kentucky Derby-re, milliók számára kezdődik az izgatott várakozás!


Az idén 138. alkalommal megrendezésre kerülő klasszikus futamra 150.000 embert várnak, a tévékészülékek előtt azonban milliók kísérik majd figyelemmel, hogy kié lesz a Hármas Korona első ékköve, és vajon idén sikerül-e megszerezni valakinek a Koronát, melyre több, mint 30 éve nem volt példa. (Utoljára 1978-ban sikerült ez Affirmed-nek.)


Az amerikai lóversenyélet legnagyobb versenyének favoritja Bodemeister – ha sikerül neki a bravúr, ő lesz az első ló az 1800-as évek óta, aki úgy tud itt nyerni, hogy kétévesen nem versenyzett. 

Bodemeister 4-1-es oddsal indul a hatos boxból. Trénere, a háromszoros Derby győztes Bob Baffert reménykedett, hogy közelebb kerülnek a pálya külső széléhez, de azért nem aggódik túlzottan.

„Hatos box, tehát korán be kell kerülnie a csetepatéba” mondta Baffert. „Reméltem, hogy a 16-os, vagy még külsőbb pályára kerülünk, hogy láthassa, hogy mi folyik körülötte. Fiatal ló, nem akarjuk, hogy bajba kerüljön.” – tette hozzá. “Mindenkit jobban érdekelt, hogy ne kapjon valamit, mint az, amit végül kapott.” – mondta Baffert a sorsolásról, aki (sokakkal egyetemben) az egyes boxot mindenáron el akarta kerülni.


Union Rags - a Champagne Stakes (G1) győztese, és a Fasig-Tipton Fountain of Youth Stakes (G2) második helyezettje - kettővel lesz beljebb, mint Bodemeister. Take Charge Indy a hármason, a Toyota Blue Grass Stakes (G1) győztes Dullahan pedig az ötösön indul, tehát a futam legnagyobb versenyzői közül négyen egymás mellett lesznek.


Három másik fő esélyes a külső széléhez közelebb indul: Hansen (10-es pálya), Gemologist (11-es) és I’ll Have Another (19-es).

Hansen, a kétéves champion mén, a Grey Goose Breeders’ Cup Juvenile (G1) győztese valószínűleg megpróbálja elérni azt, amit Street Sense: Juvenile győztesként Derby-t nyerni a következő év tavaszán. A Tapit mén 10-1-es oddsal indul.


A veretlen Gemologist, a Resorts World Casino New York City Wood Memorial Stakes (G1) győztese egyből ott lesz jobbra mellette, Todd Pletcher másik trenírozottjával, El Padrino-val egyetemben, a 15-ös és 16-os pályán. Gemologist, aki már két versenyt is nyert a Churchill Downs-on, harmadik favoritként, 6-1-es odds-szal indul.


A Santa Anita Derby (G1) győztese, I’ll Have Another a 19-es pályán fut majd 12-1-es odds-szal, ami trénere Doug O’Neill szerint egy korrekt odds lova számára.

„Nagyon nyitott a verseny” – mondta O’Neill. „Sok ló van, aki nagy tiszteletet érdemel, és szerintem mi is ilyenek vagyunk, és 12-1-es odds-szal indulni a Kentucky Derby-n, az a tisztelet jele. Most már csak ennek megfelelően kell szerepelnünk szombaton.”


Aidan O’Brien trenírozottja Daddy Long Legs-nek nem kedvezett a szerencse, az egyes pályáról indul szombaton. Ferdinand 1986-os győzelme óta egy lónak sem sikerült a belső pályáról nyernie ezen a versenyen – és Ferdinand sikere is egy 23 éves szünet után következett: előtte Chateaugay-nak sikerült ez a bravúr 1966-ban.

A sorsolás után Scat Daddy fia 30-1-es odds-ot kapott, ahol az UAE Derby győztesének nyergében ismét Colm O’Donoghue ül majd, aki Meydan-ban is lovagolta.

Daddy Long Legs szerda reggel érkezett meg Kentucky-ba, de csak pénteken megy ki először a pályára, mivel 48 óráig karanténban kell lennie.


Az indulók (tulajdonos, tréner, zsoké) és odds-ok:

1. Daddy Long Legs (Mrs. John Magnier, Michael Tabor, and Derrick Smith; Aidan O’Brien; Colm O’Donoghue), 30:1

2. Optimizer (Bluegrass Hall; D. Wayne Lukas; Jon Court), 50:1

3. Take Charge Indy (Chuck and Maribeth Sandford; Patrick Byrne; Calvin Borel), 15:1

4. Union Rags (Chadds Ford Stable; Michael Matz; Julien Leparoux), 9:2

5. Dullahan (Donegal Racing; Dale Romans; Kent Desormeaux), 8:1

6. Bodemeister (Zayat Stables; Bob Baffert; Mike Smith), 4:1

7. Rousing Sermon (Tree Top Ranches; Jerry Hollendorfer; Jose Lezcano), 50:1

8. Creative Cause (Heinz Steinmann; Mike Harrington; Joel Rosario), 12:1

9. Trinniberg (Shivananda Parbhoo; Bisnath Parboo; Willie Martinez), 50:1

10. Daddy Nose Best (Bob and Cathy Zollars; Asmussen; Garrett Gomez), 15:1

11. Alpha (Godolphin Racing; Kiaran McLaughlin; Rajiv Maragh), 15:1

12. Prospective (John Oxley; Mark Casse; Luis Contreras), 30:1

13. Went the Day Well (Team Valor International and Mark Ford; Graham Motion; John Velazquez), 20:1

14. Hansen (Kendall Hansen and Skychai Racing; Mike Maker; Ramon Dominguez), 10:1

15. Gemologist (WinStar Farm; Todd Pletcher; Javier Castellano), 6:1

16. El Padrino (Let’s Go Stable; Pletcher; Rafael Bejarano), 20:1

17. Done Talking (Skeedattle Stable; Hamilton Smith; Sheldon Russell), 50:1

18. Sabercat (Winchell Thoroughbreds LLC; Steve Asmussen; Corey Nakatani), 30:1

19. I’ll Have Another (J. Paul Reddam; Doug O’Neill; Mario Gutierrez), 12:1

20. Liaison (Arnold Zetcher; Baffert; Martin Garcia), 50:1

Tartalék —My Adonis (George and Lori Hall; Kelly Breen; Elvis Trujillo), 50:1


A szerdai sorsoláson bejelentették, hogy Liaison és Went Day Well szemellenzőt fog viselni. 


A Kentucky Derby-n maximum 20 ló indulhat, a grade szintű versenyeken szerzett pontjaik alapján.  A verseny összdíja 2.219.600 dollár, a győztes 1.459.600 dollárt kap.

A futamot szombaton (vasárnap hajnalban), magyar idő szerint 00:24-kor rendezik, ezen az oldalon élőben megtekinthető lesz.


Címkék: lóverseny,