Blokkolni vagy nem blokkolni?

2013-12-30
Annak, aki még január 2-ig gyorsan el akarja játszani megtakarított pénzét, üzenjük: nem kell annyira sietni!Pár nap múlva lép életbe a szerencsejáték törvénynek az a passzusa, miszerint minden olyan online szerencsejáték szolgáltató oldalát, mely nem rendelkezik magyarországi liszensszel, blokkolhatnák az internetszolgáltatók a Szerencsejáték Felügyelet (NAV) utasítására.

Ha összevetjük a Felügyelet lapunk részére november végén elküldött semmitmondó válaszát, a nem hivatalos értesüléseinket, valamint a Népszabadság részére eljuttatott (ugyanúgy semmitmondó) információkat, merjük állítani, hogy lesz élet január 2. után is az online szerencsejáték oldalak magyarok részére fenntartott szekcióiban. És itt most nem csak a TippmixPróra gondoltunk.


A huzavona 2011 szeptembere óta húzódik, amikor Rogán Antal megalkotta a távszerencsejáték fogalmát a magyar jogban. Az azóta megtett lépéseket nyomon lehet követni oldalainkon, de meg kell hogy mondjuk, nem vagyunk sokkal közelebb a legális online szerencsejátékhoz, mint majd' két és fél éve voltunk. Van egy elfogadott jogszabályunk, egy félig kész VHR-ünk, de nulla darab liszenszkiírásunk és ennek megfelelően nulla darab legális játékszervezőnk. Ehelyett van sok-sok, betiltott nyerőgépről átszokott online játékosunk, aki jó esetben nyer, de rossz esetben veszít, vesztesége pedig csak és kizárólag a nevesebb vagy esetleg kétes hírnevű online irodák külföldi tulajdonosainak a zsebét hizlalja.Amikor novemberben megkérdeztük a Szerencsejáték Felügyeletet a blokkolásról, válaszuk még meglehetősen elnagyolt és felületes volt, amit annak tudtunk be, hogy messze van még január másodika (persze egy ilyen volumenű munka előkészítéséhez nem olyan sok ez az idő ).

Kérdéseink a következők voltak:

1. A törvényben meghatározott "állami adóhatóság"-on belül a Szerencsejáték Felügyelet feladata lesz-e a fent meghatározott tevékenység?

2. Ha igen, tervezik-e a magyar engedély nélküli online szerencsejáték oldalakat hozzáférhetetlenségét elrendelni már egyből a tövény hatályba lépésének napjától?

3. Hogyan, milyen paraméterek alapján tervezik a blokkolást végrehajtani?

a) Csak azokat a külföldi oldalakat, amelyek magyar nyelven is elérhetők

b) Minden online szerencsejáték oldalt

4. Tettek-e már, és ha igen, milyen előkészítő lépéseket az engedély nélküli online szerencsjátékos oldalak feltérképezésében?

5. Alakul-e erre majd erre külön alosztály a Szerencsejáték Felügyeleten belül?

6. Hogyan fogják megoldani, hogy a szinte naponta induló kisebb szerencsejáték-oldalakat is mind felvegyék a listára? Állandó figyelőcsoport lesz, vagy lakossági bejelentés alapján?


A Felügyelet válasza ez volt:

"2014. január 2-ától kerülnek bevezetése az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételével (a továbbiakban: internetes blokkolás) kapcsolatos jogszabályi rendelkezések. Az internetes blokkolás a szerencsejáték szervezés ellenőrzésére irányuló közigazgatási hatósági eljárás keretében olyan hatósági eszköz, amelynek alkalmazása során a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya határozatában elrendeli az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét annak az elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adatnak, amelynek hozzáférhetővé tétele vagy közzététele tiltott szerencsejáték-szervezést valósít meg.

A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Szjtv.) rendelkezései szerint távszerencsejáték a sportfogadás, a kártyajáték vagy a kaszinójáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer (pl. internet) útján szervezik. Távszerencsejáték keretében szervezett sportfogadás az agár- és lóversenyre, valamint sportrendezvényre fogadás.
Távszerencsejáték szolgáltatás nyújtásához az állami adóhatóság engedélye szükséges. A távszerencsejáték szolgáltatásokra az Szjtv. hatálya abban az esetben terjed ki, ha
•    a távszerencsejátékot Magyarország területén szervezik, vagy
•    a szolgáltatás igénybe vevője Magyarország területén vesz részt a távszerencsejátékban, vagy
•    a szolgáltatás Magyarország területén lévő igénybe vevők felé irányul, különösen olyan esetekben, amikor a szolgáltatás magyarul hozzáférhető, vagy azt Magyarország területén reklámozzák.

Az állami adóhatóság kötelezettsége a jogszabályok által feladatkörébe utalt hatósági felügyeleti eljárások lefolytatása, az ezzel összefüggő jogszabályi rendelkezések hatályba lépésétől. A feladatellátás gyakorlati, technikai részleteiről annak megkezdése előtt nem áll módunkban tájékoztatást adni."


Ebből a nesze semmi, fogd meg jól, a jogszabályból kiollózott válaszból annyit lehet sejteni, hogy igen, az ő feladatuk lesz, de még nincs semmi konkrét kidolgozva. Nagyjából ennyi szivárgott ki nem hivatalosan is a Felügyelettől karácsony előtt, valamint a Népszabadságnak adott válaszukból is a bizonytalanság tükröződik.Egyelőre csak annyi biztos, hogy majd és valamikor a NAV feladata lesz a blokkolás elrendelése, de amíg nem nyitják ki a kiskaput a cégeknek - tehát nem írják ki a liszenszpályázatot - nem zárhatják be előttük a nagykaput. Ezt meg lehet esetleg csinálni gazdaságilag függetlenebb kis országokban, de egy EU tagállamban nagy felhördülést váltana ki.
Dániában és Belgiumban például az első liszenszek kiadásakor kezdték meg a blokkolást, az olasz feketelista pedig már több, mint 4500 bejegyzést tartalmaz, jó sok munkát adva az olasz internetszolgáltatóknak.

Igaz, Bulgáriában idén nyáron úgy kezdték el a szolgáltatók elérhetetlenné tételét, hogy nem volt pályázat kiírva, de talán nem ez lenne a követendő példa. A blokkolás egyrészt könnyen kijátszható, másrészt az online szerencsejáték kérdésében nem az a széles körben deklarált célja a kormánynak, ami a pénznyerő automaták betiltásánál volt, nevezetesen a kispénzű játékfüggő emberek tönkretételének beszüntetése, hanem a játékadó bevételek növelése. Többször is hangoztatták az offline gépek betiltásánál, hogy a kieső több tízmilliárd forintot az online játékból kívánják pótolni.

Tehát nem betiltani (blokkolni) szeretnék az online játékot, hanem bevételhez jutni belőle, és a játékadóhoz vezető út nem abban rejlik, hogy a szolgáltatókat magukra haragítják a magyar játékosok lekapcsolásával, hanem minél hamarabb megalkotják az adóforintokat termelő liszenszkiírást.