Blokkolják az összes szerencsejátékos oldalt az Egyesült Királyságban

2015-01-26
Egy kalap alá kerültek a szerencsejátékos oldalak a pornóoldalakkal, a filtert csak a felhasználó kérésére hatástalanítják.

 

Alapbeállításként hamarosan blokkolva lesznek az online szerencsejátékos oldalak az Egyesült Királyságban, miután a szolgáltatók legtöbbje David Cameron miniszterelnök 2013-as „gondoljunk a gyermekekre” felhívása alapján a felnőtt tartalmakkal egyetemben szűrők mögé rejti azokat.

 

David Cameron 2013 júliusában tett javaslatot arra, hogy az internet felhasználóknak kérniük kell azt, hogy olyan különböző „felnőtt tartalmakat” is megtekinthessenek, mint például a szerencsejáték, pornó, és erőszakos oldalak.

 

Az Egyesült Királyság négy nagy szolgáltatója közül a Sky volt az első, aki reagált a felhívásra, és a múlt héten bejelentette, hogy 10 napon belül bevezeti a Sky szélessáv szűrőt.  Ezután minden felhasználónak be kell jelentkeznie, és meg kell változtatnia beállításait ahhoz, hogy továbbra is megtekinthesse kedvenc szerencsejátékos- és pornóoldalait. A Sky PR szakemberei úgy vezették be az újítást, mint „a legjobb és legegyszerűbb megoldás arra, hogy megelőzzük a veszélyt, ami mindannyian tudjuk, hogy kint leselkedik.”

 

Napokon belül csatlakozott a Sky-hoz a Talk Talk is, bejelentve, hogy HomeSafe szűrőjét februárban fogja bevezetni. A Sky-hoz hasonlóan a Talk Talk-nál is szükség lesz arra, hogy a felhasználók maguk hatástalanítsák a pajzsot, ami alapértelmezettként minden új előfizető számára be lesz kapcsolva.

 

Két nagy szolgáltató maradt, a BT és a Virgin Media, akiknek még dűlőre kell jutniuk előfizetőikkel. A BT kérdőíveket bocsátott ki felhasználóinak, hogy szeretnék-e ezirányú szűrők bevezetését, míg a Virgin már korábban az ügyfeleire bízta azt, hogy bekapcsolják a szűrőket, ha szükségesnek tartják. Mostanáig a Virgin előfizetők kevesebb, mint 10%-a élt a lehetőséggel.

 

Bőven akadtak kritikák is az újításokkal kapcsolatban. Elsősorban, hogy a szűrők a célzottaknál jóval több oldalt blokkolnak, melyeknek kevés közük van a szűrni kívánt tartalmakhoz. Kezdjük például azzal a vicces ténnyel, hogy Sussex és Essex megyéknek  több, teljesen mással foglalkozó portálja is blokkolásra került a „sex” szó használata miatt, de alkohollal, gyógyszerekkel, dohánnyal, és anorexiával foglalkozó portálok is áldozatul estek.  54 regisztrált jótékonysági cég honlapja is elérhetetlenné vált a szűrők alkalmazásával, valószínűleg némely rosszul megválasztott kulcsszó használata miatt. A top 100, angolok által leglátogatottabb oldal 19%-a szintén bekerült a szűrendők közé, miközben ezeknek csupán 4%-a pornóoldal.

 

Vicki Shotbolt, a ParentZone (szülői kör) közösségi kezdeményezés vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szűrők alkalmazásával sok szülő úgy képzeli, hogy mentesül a legfontosabb dologtól, amit meg kellene tennie ahhoz, hogy gyermeke biztonságban legyen online – mégpedig hogy nyíltan elbeszélget vele az internet, a szerencsejáték oldalak, és a felnőtt tartalmak veszélyeiről. Enélkül ugyanis bármilyen szűrő alkalmazása értelmetlenné válik.

 

Az intézkedés bevezetői azonban valószínűleg abban bíznak, hogy a szülők legnagyobb százalékát kitevő "feledékeny szülő" kategória esetében lesz jó stratégia a blokkolás; azoknál, akiknek sem a szűrő alkalmazása, sem az elbeszélgetés nem jut eszébe.