Black Caviar a Hírességek Csarnokában

2013-02-21
A világ elsőszámú vágtázóját, Black Caviart tegnap beiktatták az ausztrál lóversenyzés elitjeit felvonultató Hírességek Csarnokába. Sunline mellett, ő az egyetlen, akit még aktív versenyző karrierje alatt ért ez a megtiszteltetés.

 

A hatéves csodakanca - aki múlt hét szombaton nyolc hónapos kényszerpihenő után 25 éves pályarekordot döntve megnyerte sorozatban 23. futamát és egyben 13. Group 1 futamát - olyan lovak mellé került, mint Phar Lap, Carbine, Bernborough, Tulloch vagy éppen Makybe Diva.

 

Míg Sunline esetén 2002-ben meglehetősen nagy vita volt azzal kapcsolatban, hogy karrierje alkonyán, de még aktívan bekerülhet-e a Hírességek Csarnokába, Black Caviar esetén nem volt szó ilyesmiről. 

Black Caviar mellett  idén Crisp, Delta és Star Kingdom került be az elit társaságba. Crisp a 60-as és 70-es évek csodálatos akadályversenyzője volt, leginkább az 1973-as Grand National-en való futásáról emlékezetes, amikor szinte a teljes 7200 méteren át vezetve végül kevesebb mint fél hosszal kapott ki Red Rumtól. Delta az 50-es évek elején versenyzett, többek közt megnyerte a Victoria Derby-t, a Melbourne Cup-ot és a Cox Plate-et; Star Kingdom pedig hihetetlenül sikeresen örökítő sprinter, aki öt Golden Slipper nyerőt nemzett.

 

Black Caviar előtt most az a következő kihívás, hogy Legendává váljon, mint tegnap este Carbine, aki az 1890-es Melbourne Cup-on rekordnak számító, 66 kilót cipelve aratott káprázatos győzelmet.

Carbine ezzel olyan lovak mellé került egy névsorba, mint Phar Lap, Makybe Diva, Bart Cummings, Arthur Scobie Breasley és TJ Smith.

Az a hatás, amilyen Black Caviarnak volt az ausztrál és a nemzetközi lóversenyiparra, minden kétséget kizáróan őt is elsőszámú jelöltté teszik.

 

Peter Moody tréner szerint nincs olyan kitüntetés, amit ne érdemelne meg az a kanca, aki a leghosszabb ausztrál nyerőszéria rekordját tartja, és aki a következő hónapban a William Reid Stakes-en megpróbálja beállítani Kingston Town 14 Group 1 győzelmének rekordját.

“Bizonyított minden olyan vágtázóval szemben, akivel valaha is találkozott Ausztráliában és az Egyesült Királyságban. Egyszerűen ő a legnagyobb.” – mondta Moody.

 

Black Caviar már számos nemzeti és nemzetközi elismerést magáénak tudhat. 2011-ben és 2012-ben ő volt az ausztrál Év Lova. 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban elnyerte a World Champion Sprinter Award-ot. 23 futamon át tartó veretlenségi sorozata rekord a modern kori lóverseny világában.

Ahogy a Racing Victoria hendikeppere, Greg Carpenter nagyszerűen összefoglalta: “A legnagyszerűbb sprinter és a legnagyszerűbb kanca, akit a modernkori lóversenyzés világa látott.”

  

Címkék: lóverseny,