Björndalen aranyérme és csúcsbeállítása, Gombos 79.

2014-02-08
A norvég Ole Einar Björndalen nyerte a sílövők férfi 10 kilométeres sprintszámát a szocsi téli olimpián szombaton, és ezzel a téli játékokon az érmeket tekintve beérte az eddigi egyedüli éllovas honfitársát, a sífutó Björn Ddhlie-t.

 

Björndalennek a mostanival együtt 7 aranya, 4 ezüstje és 1 bronzérme van, Ddhlie 8 aranyat és 4 ezüst szerzett a téli ötkarikás játékok történetében.

 

A második helyen az osztrák Dominik Landertinger, a harmadikon a cseh Jaroslav Soukup végzett.

 

Björndalennek nem volt könnyű dolga, mivel az esélyesek közül ő rajtolt legkorábban. Első, fekvő lövészete során mind az ötször hibátlanul célzott, ahogy a legnagyobb favoritnak tartott honfitársa, Emil Hegle Svendsen is, azonban a világkupa éllovasa, a francia Martin Fourcade egyet hibázott, így ő 150 méteres büntetőkörre kényszerült.

 

A második, álló lövészet során aztán a 19-szeres világbajnok fenomén rontott egyet, csakhogy Svendsen lemásolta őt, ráadásul úgy tűnt, ő fizikálisan is elfáradt a rendkívül megterhelő, összesen 381 méter szintkülönbséggel rendelkező pályán.

 

Fourcade második sorozatában hibátlan lett, de azzal, hogy minden esélyesnek kikiáltott versenyzőnek legalább egy rontott lövése volt, utat nyitott a jobban célzóknak.

 

Ilyen meglepetésember volt az osztrák Dominik Landertinger, aki már célban várta a favoritokat. Björndalennek 1,6 km-re a céltól kereken 5 másodperc előnye volt vele szemben, s ebből aztán 1.3-at meg is őrzött.

 

A később rajtolók közül pedig a cseh Jaroslav Soukup bizonyult veszélyesnek az élmezőnyre hibátlan lövészetének köszönhetően, sőt, ő vezetett a második sorozat és 8,6 km után is, azonban a célba már 5.7 mp-s hátránnyal ért.

 

Ami igazán nagy meglepetés Björndalen sikerében - túl azon, hogy két éve nem nyert vk-futamot-, hogy 40 évesen ismét sífutásban bizonyult jobbnak az egész mezőnynél az egyik legnehezebbnek tartott, rengeteg emelkedővel tarkított pályán.

 

Egykor vitán felül a mezőny legjobb sífutójának számított, de azt kevesen gondolták, hogy ugyanannyi lövőhibával jelenleg is képes megelőzni a két nagy esélyest, Svendsent és Fourcade-ot, ráadásul előbbit közel fél perccel, utóbbit pedig több mint tíz másodperccel, illetve úgy verjen meg erős riválisokat, hogy azoknak mind a tíz lövésük célba talált, azaz 150 méterrel rövidebb pályát teljesíthettek.

 

A 47-es rajtszámmal indult Gombos a tíz lövése során mindössze egyszer tévesztett célt, méghozzá a második, álló sorozatában. Végül 79. helyen zárt, azaz nem kvalifikálta magát a hétfői 12,5 km-es üldözéses versenyre.

„Úristen, mindent kiadtam magamból, szédülésig mentem - mondta Gombos Károly, aki előzetesen azt fogalmazta meg elvárásának, hogy mindent kiadjon magából. - Elképesztő ez a pálya, már az első kör után éreztem, ez nagyon kemény lesz. A lövészetemmel elégedett vagyok, Björndalen sem lőtt jobbat.”

 

A 32 éves versenyző úgy vélte, a lécválasztása nem sikerült a legjobban, egyes részeken olyan érzése volt, mintha orra bukna, s azt elmondása szerint nem a rossz vaxolásnál, hanem a nem megfelelő lécválasztásnál szokták érezni.

 

„Björndalenék megint kitaláltak valamit. Negyvenévesen lefutotta a mezőnyt, biztos, hogy más léccel vagy vaxszal ment. Meglesz neki az újabb arany is, amivel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lehet” - beszélt a győztesről Gombos, aki még jövő csütörtökön a 20 km-es egyéni versenyben áll rajthoz.

 

 

Sílövészet, férfi 10 km sprint, olimpiai bajnok:

Ole Einar Björndalen (Norvégia) 24:33.5 perc (1 lőhiba)

2. Dominik Landertinger (Ausztria) 24:34.8 (0)

3. Jaroslav Soukup (Csehország) 24:39.2 (0)

...79. Gombos Károly 28:04.3 (1)

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,