Bírósági döntés: a világ egyik legnagyobb pókerese csaló

2014-10-09
A világ legjobb pókeresei közé tartozó Phil Ivey elvesztette a pert a londoni Crockfords kaszinó ellen, melyet a szerinte neki jogosan járó 7,8 millió font kifizetése érdekében még 2013 májusában indított. A bíró szerint csalt.

 

A kérdéses eset még 2012 augusztusában történt, amikor Phil kínai barátnőjével, Cheung Yin Sun –nel két napot töltött el a fenti kaszinó baccarat asztalánál. A kaszinó személyzete kezdetben nagy örömmel vette tudomásul, hogy a póker nagyágyú hozzájuk tért be játszani, ráadásul a nagytétes punto blanco-ra esett a választása. Még azt sem vették zokon, hogy a híresség néhány furcsa kérését teljesítsék: mégpedig, hogy a nagy értékű lapokat fejjel lefelé, vagyis 180 fokkal elfordítva tegyék be a pakliba. Természetesen senki nem gondolta, hogy a pókerprofi az „edge sorting” nevű technikát kívánja alkalmazni, mely arra alapul, hogy bizonyos kártyapaklik lapjait nem szimmetrikusan vágják el, tehát a kártya két széle különbözik:

 

 

Hibás kártyalap                                 Normál kártyalap

              

 

Ez általában nincs így, de ebben az esetben a kártyák selejtesek voltak, így Ivey minden lapról meg tudta mondani, hogy magas vagy alacsony értékű-e. Már ennyi információ is óriási, közel 21 százalékos előnyhöz juttatta őt a kaszinóhoz képest. Ekkora fórral nem csoda, hogy Ivey nagyot kaszált. 

 

Phil beismerte, hogy alkalmazta a technikát, azonban nem tartja hibásnak magát. Szerinte az osztó hibázott, amikor teljesítette kérését. Szerdán a legfelsőbb angol bíróság arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy Phil minden bizonnyal nagyon őszinte volt a bírósághoz, de az általa alkalmazott módszer akkor is egyfajta csalás. Phil ügyvédje azzal érvelt, hogy a kaszinó alkalmazottja visszautasíthatta volna a forgatásra irányuló kérést, ám ez nem volt elég érv a bíróságnak. A bíró szerint az osztó mindössze „ártatlan eszköze” volt a csalásnak, nem tehető felelőssé a történtekért. 

 

Az 1828 óta működő elegéns Crockfords kaszinó bejárata

 

 

A Crockford-i kaszinó jobb helyzetben van, mint más helyek, ahol Ivey megfordult ugyanezt a módszert alkalmazva. Londonban ugyanis ki sem fizették a 7,6 millió font értékű nyereményt, csak a befizetett 1 millió fontot utalták vissza a számlájára. 

 

A minden hájjal megkent játékos nagyjából ugyanebben az időben Atlantic City Borgata kaszinóját is meglátogatta, ahol kisebb adagokban játszott, a nyereményt pedig, tanulva a londoni esetből, azonnal felvette. Összesen 9,6 millió dollárt nyereményre tett így szert, ám ebben az ügyben is per folyik. Társa, Cheung ellen a Connecticut-i Foxwoods kaszinó folytat eljárást, itt Phil nélkül számolta a lapokat.

 

A Crockfords kaszinó üdvözölte a döntést, a pókeresnek pedig legközelebb Amerikában kell majd megpróbálnia bizonyítani ártatlanságát.

Címkék: csalás, póker,