Bírói ítélet: Phil Ivey igenis csalt a kaszinóban

2016-11-16
A londoni bíróság elutasította a tízszeres WSOP pókerbajnok fellebbezését, melyben azt próbálta bizonyítani, hogy az úgynevezett „edge-sorting” nem számít csalásnak.

 

A londoni bíróság a napokban úgy döntött, hogy fenntartja azt a 2014-ben született ítéletet, miszerint a kaszinónak nem kell kifizetnie azt a 7,7 millió angol fontot, melyet Ivey 2012-ben „nyert” punto bancón az exkluzív londoni Crockfords Casinóban, mivel a profi pókerjátékos megszegte a szabályokat.

 

Két héttel korábban egy New Jersey-i bíróság úgy döntött, hogy azt a 9,6 millió dollárt, melyet Borgatában, az Atlantic Cityben nyert baccaraton, szintén szabálytalan játékkal nyerte, és ezzel megszegte a kaszinóval való szerződését. A csalás vádja alól azonban itt felmentették.

 

Ivey két kaszinóval vívott csatája mára már legendássá vált, a két pert a legnagyobbak és legérdekesebbek közt tartják számon a kaszinók történetében.

 

Hogyan trükközött?

 

Az úgynevezett edge-sorting egy olyan technika, ahol a gyakorlott és ügyes játékos a kártyák hátulján lévő apró szabálytalanságokat figyeli. Ivey és társa, Cheng Yin Sun mindkét esetben egy adott márkájú kártyát igényelt, és megkérték az osztót, hogy bizonyos kártyákat fordítson el 180 fokkal a játék során, melyet úgy adtak elő, mintha valamiféle babonájuk lenne.

 

Valójában titokban két csoportba – kedvező és kedvezőtlen – válogatták szét a kártyákat, melyeket később a kártya hátán lévő olyan apró asszimetriák révén azonosítottak, melyek a gyakorlatlan szem számára észrevehetetlenek.

Automata keverőgépet is kértek, mely biztosította, hogy a kártyák iránya nem változik meg.

 

Az eredeti döntés során a bíró elmondta, hogy úgy érzi, Ivey szerinte őszinte volt, mikor vallomásában azt hangoztatta, hogy szerinte ez nem csalás. Ivey és Sun sosem tagadta az edge-sortingot, de úgy gondolják, hogy tudásukat és ügyességüket használták arra, hogy növeljék nyerési esélyeiket, és tisztességesen játszottak.  

 

A bíró azonban végül úgy döntött, hogy bár Ivey őszintén úgy gondolja, hogy nem csalt, „ez nem befolyásolja azt a kérdést, hogy vajon csalásnak minősül-e”.  Az edge-sorting nem „legális stratégia” – jelentette ki a bíró. A fellebbviteli bíróság ezzel most 2-1 arányban egyetértett.

 

Ivey bosszúságát fejezte ki a bíróság lépcsőjén. „Meg tudja valaki mondani, hogy hogyan lehet őszintén csalni?”- kérdezte.

 

Jelenleg tehát rossz Ivey és Sun lapjárása, de még mindig van egy esélyük – a brit Legfelsőbb Bíróság.

 

De még ha végül valami csoda folytán sikerül is nyerniük, nyereményük egyre apad. 2012-ben a 7,7 millió font még nagyjából 12 millió dollárt ért. A Brexit referendum óta nyereményük már közel 2,5 millió dollárral kevesebbet ér, úgyhogy jobb, ha sietnek…

 
Címkék: kaszinó, póker,