Belmont Stakes - történelmet ír I’ll Have Another?

2012-06-06
Szombaton kiderül, hogy sikerül-e I'll Have Another-nek az, melyre 33 év óta nem volt példa: megszerezni a Hármas Koronát. 2012. június 9-én 144. alkalommal rendezik meg a Belmont Stakes-t, mely az amerikai Hármas Korona utolsó ága.

 

Nézettség szempontjából a Belmont Stakes a negyedik legnagyobb futam Észak-Amerikában, általában még a Breeders' Cup-nál is többen látogatnak ki erre a versenyre. 2002-ben ért el rekord látogatottságot a rendezvény, ekkor 103.222 néző volt szemtanúja Sarava győzelmének. Ennél nagyobb érdeklődés csak a Kentucky Derby-t és Oaks-ot, valamint a Preakness Stakes-t szokta kísérni. Rengetegen nézik a tévéközvetítést is, 2004-ben közel 22 millióan ültek a készülékek elé.

 

 

A Belmont Parkban, New York-ban rendezett Belmont Stakes a leghosszabb a Hármas Korona versenyek közül, másfél mérföldet (2,4 km-t) kell lefutniuk a hároméves paripáknak. Ez a hosszú táv az egyik oka annak, hogy nagyon kevés ló tudta eddig megkaparintani a koronát (a Kentucky Derby  távja 2 km, a Preakness-é pedig 1,9 km). A másik, hogy rendkívül szoros ütemben követi egymást a három futam, hiszen a Belmont öt héttel a Kentucky Derby, és csupán három héttel a Preakness Stakes után kerül megrendezésre. 

Hossza miatt és amiatt, hogy ez a Hármas Korona utolsó ága, a "Champion-ok tesztjének" is nevezik a futamot. A legtöbb hároméves ugyanis nincs hozzászokva ekkora távhoz, és a tapasztalat vagy az állóképesség hiánya miatt nem tudják ilyen hosszú távon fenntartani a nyerő sebességet. Egy olyan hosszú versenyen, mint a Belmont a ló pozicionálása és a pontos időzítés létfontosságú.

A futam sebességrekordját Secretariat állította fel 1973-ban, 2:24:00 perc alatt teljesítette a távot. Szintén ehhez a győzelemhez kapcsolódik a legnagyobb távolság az első két befutó között, Secretariat 31 testhosszat vert rá a másodikként befutó lóra.

 

 

Miután I'll Have Another lett a 33. olyan ló, aki a Kentucky Derby után a Preakness Stakes-en is győzni tudott, most esélye van arra, hogy a 12. olyan hároméves telivér legyen, aki elnyeri a Hármas Koronát.

Ez eddig csak összesen 11 lónak sikerült: Sir Barton (1919), Gallant Fox (1930), Omaha (1935), War Admiral (1937), Whirlaway (1941), Count Fleet (1943), Assault (1946), Citation (1948), Secretariat (1973), Seattle Slew (1977), és Affirmed (1978).

50 olyan ló volt, akinek két Hármas Korona futamot sikerült megnyernie (21 a Kentucky Derby-t és a Preakness-t; 18 a Preakness-t és a Belmont-ot; 11 a Derby-t és a Belmont-ot), tehát már ezzel a teljesítményével is elit táborba tartozik Another. Előzőleg Big Brown tudta megnyerni a Derby-t és a Preakness-t is 2008-ban.

  

Nehezíti a helyzetet, hogy a Belmont Stakes-en idén extra biztonsági szabályokat vezetnek be, melyek egy kevésbé stabil idegrendszerű lovat akár ki is billenthetnek az egyensúlyából, ezért a trénerek meglehetősen idegesek. 

A lovaknak legkésőbb szerdáig egy speciális istállóban kell elfoglalniuk a helyüket, ahol az összes látogató minden mozdulata szigorúan monitorozva lesz.  Ezzel akarják elejét venni annak, hogy valamelyik ló doppingszert kapjon. A lovak tehát idén nem szétszórva lesznek elhelyezve a Belmont Park területén, hanem egy istállóban, szorosan egymás melletti bokszokban kapnak helyet.

A Belmont Stakes rendezői megtiltották, hogy a lovak légzéskönnyítő orrtapaszt viseljenek, márpedig I'll Have Another a Kentucky Derby-n és a Preakness Stakes-en is ilyen tapaszt viselt...

 

Ugyan ahogy közeledik a futam napja, mindenki csak I’ll Have Another-ről és a Hármas Koronáról beszél, a szombati futamon bármi megtörténhet, hiszen lesz pár olyan ló a pályán, aki megkeserítheti I’ll Have Another tulajdonosainak életét. Lássuk tehát a teljes mezőnyt:

 

Atigun (30-1)

Atigun kilenc versenyen indult eddig, melyből hármat megnyert, egyszer pedig második lett. Idén ötödik lett az Arkansas Derby-n. A futam egyik legesélytelenebb lovának tartják.

Dullahan (5-1)

Dullahan meglehetősen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az előző két évben. Pályafutása eddigi kilenc versenyén hétszer volt helyezett, kétszer győzött. Jól futott idén a Kentucky Derby-n, ahol harmadikként végzett. Dullahan az egyik, aki meglepheti I’ll Have Another-t, sőt azt is mondhatjuk ő jelenti a legnagyobb veszélyt I’ll Have Another-re - érdemes lesz rá figyelni a Belmont-on. 

Five Sixteen (50-1)

A 2006-os Breeders’ Cup Classic bajnok Invasor fia, Five Sixteen csupán hatszor állt rajthoz eddigi élete során. Nagy versenyen még sosem indult, kétségtelenül ez lesz karrierje legnagyobb futama.  Csupán egyszer tudott nyerni, annak ellenére, hogy legtöbbször gyenge mezőnyben indult. Nem csoda tehát, hogy ő az egyik nagy esélytelen.

Guyana Star Dweej (50-1)

Five Sixteen-hez hasonlóan Guyana Star Dweej sem futott még egy nagyobb versenyen sem. Ebben az évben hatszor állt rajtgépbe, négyszer második lett, április 7-én pedig nyert az Aqueduct-on. Ő is az esélytelenek táborát gyarapítja.

I'll Have Another (3-5)

Az év csillogó paripája, mindenki róla beszél… I’ll Have Another már csak egy győzelemre van attól, hogy történelmet írjon, és Affirmed 1978-as sikere után ő legyen az első ló, aki elnyeri a Hármas Koronát. Ráadásul hogyan…  a Kentucky Derby-n csak 14-1-es odds-szal indult, mindenki elsiklott felette a nagy mezőnyben. Mindenki Take Charge Indy-re, Dullahan-re, Bodemeister-re, Creative Cause-ra, Daddy Nose Best-re, Hansen-re, vagy Gemologist-ra figyelt -  mindegyikük jobb odd-szal indult, mint I'll Have Another. Miután megverte ezt a mezőnyt, kicsit már jobb odds-ot kapott a Preakness-en, de még így is mindenki Bodemeister-t várta az első helyre. Senki nem hitt I’ll Have Another-ben. Aztán ismét megcsinálta… Nehéz ebben a helyzetben I’ll Have Another ellen fogadni …

Optimizer (30-1)

Nem csoda, hogy Optimizer-t nem nagyon szeretik… Élete 11 futamából csupán egyszer tudott nyerni, és az is a legelső versenyén történt. A Kentucky Derby-n 11. lett, a Preakness-en 6. I’ll Have Another-en kívül ő az egyetlen ló a mezőnyben, aki a Hármas Korona mindkét versenyén indult. Idei legjobb  és legmeggyőzőbb teljesítménye a március 17-i Rebel Stakes-en való második helyezése.

Paynter (8-1)

Bob Baffert trenírozottja eddigi négy versenyéből kettőt megnyert, egyszer pedig második lett. Idén megnyerte a Pimlico-t, a Santa Anita Derby-n pedig negyedik lett. 

Ravelo's Boy (50-1)

Neki van a legtöbb versenytapasztalata a mezőnyben (de minek?) - eddigi 13 futamán négyszer volt helyezett és csupán kétszer tudott nyerni. Nem éppen a legjobb eredmény... Idén egy negyedik, és két ötödik helyezése van. Five Sixteen-nel és Guyana Star Dweej-jel együtt az esélytelenek táborában…

Street Life (15-1)

Ha egy igazi ismeretlen meglepetéslovat keres valaki, akkor megtalálta… A 2007-es Kentucky Derby győztes Street Sense fia öt futamából kettőt megnyert, májusban pedig harmadikként végzett a Peter Pan Stakes-en. 

Union Rags (6-1)

A Kentucky Derby favoritja…  ahol aztán csak hetedikként végzett, és azóta nem versenyzett. Ugyan a Churchill Downs-on kiábrándítóan futott, de van benne potenciál…

A Champagne-on (G1) való szemkápráztató sikere, és a Breeders’ Cup Juvenile-en való második helyezése után sokan vártak sokat ettől a méntől.. De aztán a Florida Derby-n (G1) és a Kentucky Derby-n (G1) beragadta  mezőnybe, így nem tudta a legjobb formáját hozni. Ez zsoké-cseréért kiáltott, és most a kétszeres Eclipse Díjas zsoké, John Velazquez ül majd a nyeregben. Már csak Union Rags-en múlik, hogy tud-e itt nyerni. Még nem láttuk őt a legjobb formájában, de a kérdés az, hogy elég-e a legjobb formája ahhoz, hogy itt nyerni tudjon?

My Adonis (24-1)

Kedd este jelentették be, hogy My Adonis is csatlakozik a Belmont mezőnyéhez.  Kelly Breen neveltje legutóbbi versenyén, a Canonero II Stakes-en harmadik lett. Kétévesként megnyerte a Jean Lafitte Stakes-t, idén pedig másodikként végzett  a Gotham Stakes-en (G3), és harmadikként a Holy Bull Stakes-en (G3). A tervek szerint Ramon Dominguez ül majd My Adonis hátán.

Unstoppable U (30-1)

Unstoppable U összesen két versenyen indult eddig, és mindkétszer nyert. Mindkét versenyén egyből az élre állt, valószínű itt is ezt fogja tenni, és ő lesz a futam nyula.  Trénere, Ken McPeek tud egysmást arról, hogy hogyan kell végetvetni a Hármas Korona reményeknek… McPeek Sarava-val 70-1-es oddszal ütötte ki War Emblem-et 2002-ben. Meg tudja ismételni? Szombaton kiderül…

 
Címkék: lóverseny,