Beköttetnék a kaszinókat az adóhivatalhoz

2015-09-08
A kaszinók adóhivatali hálózatra kötésével, és a borravaló leszámoltatásával többszörösére növelné a szerencsejátékokból befolyó állami bevételeket a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete – írja a keddi Magyar Hírlap.

 

Számos konkrét javaslatot fogalmazott meg a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete a szerencsejátékra vonatkozó, készülő új kormányrendelethez. A Fehér Róbert elnök jegyezte elképzelések elsősorban nagyobb átláthatóságot, a játékosok fokozott védelmét szorgalmazzák, nem mellesleg az államnak nagyobb bevételt biztosítanának az ágazatból.

 

Az egyesület a tárca részére is megküldött javaslatcsomagjában kezdeményezik, hogy jövő évtől kössék rá a kaszinókat is közvetlenül az adóhivatal hálózatára. Így a NAV központilag és folyamatosan ellenőrizhetné az értékesített fogadásokat, illetve a bevételt és a pénzforgalmat. A szervezet részéről úgy kalkulálnak, a rendszer bevezetésével a jelenlegi mintegy évi ötvenmilliárd forintos állami bevétel akár „többszörösét lehet generálni”. – írja a Magyar Hírlap.

 

A lap szerint a javaslatban az is szerepel, hogy a NAV munkatársának a játékosok által felajánlott borravalót is kötelező legyen mindennap átszámolnia és dokumentálnia. 

 

Szintén a központi költségvetésnek jelentene nagyobb bevételt, ha az egyesület javaslatára újabb, negyvenszázalékos adót vetnének ki a „játékprogram által adott és felírt” nyereményekre. Ez szerintük évente mintegy negyvenmilliárdot jelentene, akár már jövőre.

 

Az egyesület javasolja továbbá, hogy a játékfüggőség kialakulásának elkerülése érdekében a kaszinók csak este tíz és reggel öt óra között lehessenek nyitva, vasárnap pedig egyáltalán ne legyen elérhető kaszinó az országban, és a vendéglátóhelyeken is tiltsák meg a szerencsejátékokat.

 

A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmairól és veszélyeiről figyelemfelhívó nyomtatott szóróanyagokat, ismeretterjesztő és reklámfilmeket adnának ki, a kaszinók biztonsági kamerás felvételeit pedig elérhetővé tennék a rendőrség számára, segítve a körözött személyek elfogását – szerepel a javaslatok között.

 
Címkék: adó, kaszinó,