Békával doppingolják a versenylovakat

A New York Times legújabb információi szerint egyes trénerek egy dél-afrikai béka hátáról nyert, igen erős teljesítménynövelő szerrel doppingolják lovaikat a versenyek előtt.

 

Az amerikai lóversenyeket ellenőrző hatóságok már hónapokkal ezelőtt értesültek az ügyről, ám a versenyek utáni ellenőrzéseken nem találták annak az anyagnak a nyomait, mely sokkal erősebb fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, mint a morfin.  Aztán egy Denver körzetében lévő laboratórium módosított a teszten, mellyel a vizsgálatokat végezték, és az elmúlt hetekben négy istálló több, mint 30 lova pozitív mintát adott erre a dermorfin nevű anyagra, mely a gyanú szerint segít a lovaknak abban, hogy gyorsabban fussanak.

 

Hivatalosan még egy trénert sem vádoltak meg, de a versenyhatóságok azt várják, hogy ez hamarosan megtörténik. Mivel a szer hatással lehet a verseny kimenetére, a dermorfin használata a lóverseny ipar egyik legsúlyosabb drogvétségének számít.

„Hallottunk néhány meglehetősen egzotikus anyagról.” – mondta dr. Steven Barker, a Louisiana Állami Egyetem laboratóriumának vezetője. „Békalé – ez elég egzotikus.”

 

A dermorfin a legújabb azoknak az illegális teljesítménynövelő szereknek a sorában, amik az utóbbi időben betörtek a lóversenypályákra. Korábban kobramérget is használtak már a trénerek fájdalomcsillapításra, hogy ily módon a sérült lovak is versenyezni tudjanak. A kobrából nyert anyag helyi idegblokkolóként szolgált, a dermorfin viszont egy szélesebb spektrumú fájdalomcsillapító, amely 40-szer erősebb, mint a morfin, mondta Dr. Barker. 

Ha a ló nem érzi a sérülést, sokkal valószínűbb, hogy keményebben fut, mint egyébként tenné. „Egy versenylónál roppant előnyös lehet a szer használata. Az állat nem érzi a fájdalmat, izgatottá és eufórikussá válik.” nyilatkozta Craig W. Stevens, az Oklahoma Állami Egyetem gyógyszerész professzora, aki behatóan tanulmányozta a dermorfint. 

Stevens elmondása szerint a dermorfin a természetben a Phyllomedusa sauvagei nevű dél-amerikai békafaj bőrében található meg, Dr. Barker gyanúja szerint azonban a dermorfin nagy részét szintetikus úton állítják elő. „Sok van belőle a piacon,  és ehhez rettenetesen sok békát kellett volna kifacsarni” mondta.

 

Nem ez az első alkalom, hogy teljesítménynövelő drogot találtak versenylovakból származó mintákban, nemrég például egy olyan szert azonosítottak, amit eredetileg a szarvasmarhák és sertések vágás előtt felhízlalására használtak. 

Edward J. Martin, a Nemzetközi Lóverseny Bizottság elnöke szerint „Ez egy macska-egér játszma. Ahogy a dermorfin tiltólistára kerül, kipróbálnak valami mást.”

 

Hogy milyen gyakran használják a dermorfin-t a lóversenyzésben, nem tudni – sok államnak nincs kapacitása, hogy ellenőrizze – eddig Louisiana-ban, Oklahoma-ban és Új-Mexikóban bukkantak a nyomára, és már Texas-ban is gyanítják, hogy használatban van. 

Petra Hartmann a demorphint azonosító laboratórium tesztelési részlegének igazgatója szerint nem fog széleskörűen elterjedni a dermorfin használata. „A lovasok legnagyobb többsége sosem tenni ki a lovát ilyen kémiai kísérletnek.” mondja. 

 

Reméljük igaza van, bár nem az USA az egyetlen, ahol a lóversenyzés drogproblémával küzd, nemrégiben a Daily Telegraph ausztrál kiadása is ezzel az üggyel foglalkozott… 

Az ausztrál lap szerint egy állatorvos által magas-oktánszámú injekciós turmix-ként aposztrofált ITTP megérkezett hozzájuk is. Ray Murrihy, a Racing NSW főrendezőjének elmondása szerint a drogot Franciaországban fejlesztették ki, és egészen mostanáig kimutathatatlan volt. Arra a kérdésre, hogy használták-e, Murrihy ezt válaszolta: „Hogy a telivér versenyzésben használták-e, vagy sem, azt mondanám, hogy ha még nem is használták, nem fog sok idő eltelni addig, míg fogják.”

 

Murrihy elmondása szerint az ITTP hatására a vérben lévő hemoglobin lényegesen nagyobb mennyiségben szabadít fel oxigént, mint normál esetben, ezáltal azonnali fizikai teljesítménynövekedés érhető el vele.

 

A legfrissebb hírek szerint Európában sem rózsás a helyzet: a franciák háromszoros Group 1 győztes Cirrus Des Aigles-e megbukott a múlt hónapi Prix d’Ispahan utáni rutin doppingtesztjén. Mintájában nagymennyiségű tiltott gyulladás gátló szert találtak, bár trénere, Barande-Barbe “hihetetlennek” nevezte az esetet, és szerinte istállójának sztárja vagy csalás, vagy hibás mintavétel áldozata lett.

 

Arról, hogy hazánkban vajon mi a helyzet, nagyon kevés  publikus információ áll rendelkezésre, annyi mindenesetre bizonyos, hogy Magyarországon nincs állandó doppingvizsgálat a lóversenyeken… 

 
 
Címkék: lóverseny, veszélyek,