Befizetik az online szerencsejáték cégek a visszamenőleges adót

2012-05-22
A spanyol kormány extra adóbevételhez jut azoktól az online szerencsejáték szolgáltatóktól, akik - annak érdekében, hogy teljesítsék a liszenszhezjutás feltételeit - beleegyeztek, hogy visszamenőlegesen is befizetik az új szerencsejáték törvény által kiszabott adót.

 

Spanyolországban a 2011. februárjában elfogadott új szerencsejáték törvény alakította ki az online szerencsejáték kereteit. A törvény értelmében a szolgáltatók 2012. január 1-től csak érvényes liszenszek birtokában működhetnek a piacon. Ezzel egyidőben moratóriumot is hirdettek, miszerint az  első liszensz kibocsátásáig a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket, amennyiben 2011. júliusától elkezdik befizetni a vonatkozó adókat.

 A 2011 végétől hatalmon lévő új spanyol kormány, azonban múlt héten úgy döntött, hogy ez a júliustól kivetett adó nem elég, fizessék be 2008-ig visszamenőleg, annak ellenére, hogy 2011 előtt nem is létezett online szerencsejáték törvény.

 

A Sportingbet hétfőn bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a spanyol pénzügyminisztériummal. A bwin.party közleménye szerint pedig több más szolgáltatóval együtt beadta adóbevallását.

 

A megállapodás azután született meg, hogy a spanyol adóhatóság állásfoglalást adott ki, mely szerint azoknak az online szolgáltatóknak, akik spanyol játékosokat szolgáltak ki a múltban, az 1966-os és 1977-es spanyol törvényeknek megfelelően adózniuk kell Spanyolországban.

 

Ez a két törvény eddig csak a földi szerencsejáték szolgáltatókra vonatkozott, és csak bizonyos játékfajtákra, de mostantól az offshore online szolgáltatók is a hatálya alá tartoznak. Az adóhatóság állásfoglalását megelőzően az online szerencsejáték szolgáltatókat csak arra az átmeneti időszakra vonatkozóan terhelte adókötelezettség, mely az új spanyol szerencsejáték törvény elfogadásától (2011. júliusától) a liszenszek kiadásáig terjed.

 

A bwin.party közleményében tudatta, hogy az adóbevallás beadásával a csoport 33 millió euró befizetését vállalta el. Hozzátették, hogy az adóbefizetést annak érdekében vállalták, hogy biztosítsák pozíciójukat a júniusban esedékessé váló liszenszkibocsátás előtt.

 

Frissítés - 2012.05.23: A Sportingbet bejelentette, hogy kifizeti a 17,2 millió eurós visszamenőleges adót.