Batthyány-Hunyadi Díj vasárnap a Kincsem Parkban

2013-05-04
Az elmúlt héthez hasonlóan ismét mérföldre futják a napi főfutamot a budapesti versenypályán, de ezúttal az idősebb lovak játsszák majd a főszerepet a kiemelt ütközetben. A futam díszvendége, a csehek négyéves reménysége Pegas.

 

Az Excellent Art ivadék Csehország egyik legjobb középtávú lovának számít. Tavaly győzött a Trial Stakes-ben. Utolsó versenyét szeptember végén Milanóban futotta. Az itáliai Listed viadalon helyezetlenül zárt. A Batthyány-Hunyadi Díjban Jaroslav Línek-re vár a feladat, hogy győzelemre vezesse a sárga heréltet. Trénere Grzegorz Wroblewski szerint, Pegas nem tartozik a könnyű lovaglások közé. Akaratos állat, így zsokéjának különös figyelmet kell fordítania a verseny elejére, nehogy elrohanja azt.

 

A hazai kontingens kilenc lovat számlál. Három lovat ad a futamba Ribárszki Sándor. Idomítottjai közül Fiery Wing-től (Jan Rája) várhatja a legtöbbet. A szürke mén két hete közeli negyedik lett Pozsonyban. Mestere úgy véli, a hatéves élete legjobb formájában van. Hozzá hasonlóan jó futást remél Ypsilon King-től (ifj. Fejes Lajos) is. Harmadik lova a kanca Quissisana (Ján Havlik) régóta nem futott versenyben. Az elmúlt két évben ő nyerte a Batthyányt. Klasszisa révén most is érdemes lesz játszani.

 

A champion tréner Kovács Sándor a magyar tenyésztésű Gárdakapitányt küldi a versenybe. Lovasával, a bolgár Stanislav Georgiev-vel könnyedén meglephetik a favoritokat, annak ellenére, hogy az Althaus istálló telivére még nincs top formában.

 

Bíztató munkák után indul a futamban a Turf által első helyre várt Seperate Opinion. Az angol import tavaly remek évet zárt. Többek közt megnyerte a Szlovák Kancadíjat. Kerekes Károllyal a nyergében egyértelműen a győzelem lehet a végső cél.

 

Háromévesen évjárata legjobbjai közt emlegettük az Írországból vásárolt Raphael Santi-t (Bakos Gábor). 2012-ben inkább a hosszú távú versenyekben volt eredményes, de a hazai szaklap szerint, középtávra visszavéve talán még jobb lehet, így a dobogóra várják

 

Dárdahegy (Varga Zoltán) két hete kisebb meglepetésre legyőzte a pályarekorder Makaam-ot a Káposztásmegyeri Díjban. Gyepen nehezebb dolga lesz, de munkában továbbra is bíztatóan mozog.

 

A Szenttamási Dancing Hussy (ifj. Kozma István) és az Álmodó istállót képviselő King Cobra (Zdenko Smida) javulással juthat csak szerephez.

 

A Magyar Turf tippje: Seperate Opinion – Pegas – Raphael Santi – Dárdahegy – Quissisana

 

Véleményünk: Fiery Wing – Seperate Opinion – Gárdakapitány – Pegas – Ypsilon King