Bajban az online póker

2013-06-03
2013-ban 16 százalékkal csökkent az online póker forgalma, a csökkenés a két legnagyobb online terem, a PokerStars és a Full Tilt Poker egyre romló eredményeinek köszönhető.

 

A PokerScout.com adatai szerint a piac 80 százalékát lefedő, 11 legnagyobb pókeroldal „online játékosainak” számának 7-napos átlaga nagyjából 16 százalékkal csökkent az utóbbi hat hónapban. A csökkenést elsődlegesen a PokerStars és a Full Tilt Poker meredek esése gerjesztette, és a 11 oldal közül csak kettő olyan volt, mely csekély növekedést mutatott.

 

A Full Tilt problémája nem újkeletű. A terem 2012. novemberi újraindítását követő rövid meglódulás óta az oldal folyamatosan veszíti el a játékosait. 2013. márciusára a negyedik helyre csúszott a forgalom alapján felállított ranglistán a PokerStars, a PartyPoker és az iPoker mögé. Azóta visszakapaszkodott a 2. helyre, azonban az adatok szerint játékosait a korábbi 2. illetve 3. helyezett termektől vonta el, tehát új játékosokat nem tudott szerezni az online póker piacára.

 

A PokerStars játékosállományának csökkenése az, ami meglepőbb. A terem piaci részesedése továbbra is stabilan 50% körüli, azonban az oldal forgalma körülbelül 19 százalékkal csökkent 2012. decembere óta.

 

Ugyan egy féléves trend valójában csak pillanatfelvételnek tekinthető, de  a 16 százalékos csökkenés ilyen rövid idő alatt azt jelzi, hogy az online póker összességében nézve bajban van. Nem véletlenül próbálkoznak a termek egyre-másra olyan újdonságok bevezetésével, mint például a játékosok tudásszint szerinti szegregációja, vagy az  anonim asztalok – ezekkel szándékoznak megnyerni és megtartani maguknak a nem profi szinten, csupán szórakozásból játszó tömegeket. A szakértők szerint ezek az erőfeszítések segíthetnek lassítani az online pókertermek forgalmának csökkenését, azonban, hogy önmagában sikerül-e ezzel megfordítani a trendet, kétséges.