Bajban a francia online póker piac

2012-08-02
A szabályozott francia online póker piac tovább zsugorodik, a szolgáltatók bevétele az előző három hónapban 11 százalékkal - az előző évi 78 millió euróról 70 millió euróra – csökkent.

 

Az aktív pókerjátékosok száma 9 százalékkal lett kevesebb ebben a negyedévben: tavaly a második negyedévben 778 ezren, most csupán 711 ezren ültek a virtuális pókerasztalok mellé.  A francia szabályozó testület, az ARJEL szerint ennek részben szezonális okai vannak. Szerintük a foci EB miatt sok játékos inkább a sportfogadásban próbált szerencsét, illetve nagyon sokan a tévé előtt ültek és meccseket néztek, ahelyett, hogy pókereztek volna.

 

Bár továbbra is a póker jelenti a francia szerencsejáték piac legnagyobb szegmensét – 2012 második negyedévében a bruttó játékbevétel 41%-át tudhatja magáénak ez a szektor – a tavalyi 50%-hoz képest ez visszaesést jelent, mialatt a fogadás és lóverseny szektor bevételei nőttek.

 

A francia liszensszel rendelkező szolgáltatók mindhárom szektorból származó összbevétele 8 százalékkal, 157 millió euróról 170 millió euróra nőtt az előző év ugyanezen periódusához képest. Az aktív online accountok száma  - 1,252 millió – azonban csak 1 százalékkal nőtt az előző évhez képest. 

Érdekes adat, hogy az online szerencsejáték népszerűsége a 18-24 éves korosztálytól az idősebbek felé tolódott el. A változás a sportfogadás esetén a legdrámaiabb, ahol az egy évvel ezelőtti 40%-hoz képest már csak az összes játékos 24 százaléka tartozik ebbe a korosztályba.

 

A póker esetében a körjátékok forgalma 6 százalékkal csökkent, a tavalyi 1,85 milliárd euróról 1,74 milliárd euróra, míg a bajnokságokból befolyt díj 24 százalékkal, 278 millió euróról 345 millió euróra nőtt.

 

A sportfogadási szektor forgalma, nagyrészt valószínűleg a foci EB-nek köszönhetően, 28 százalékkal nőtt az utóbbi három hónapban az előző év hasonló periódusához képest (146 millió euróról 187 millió euróra). 

A liszensszel rendelkező szolgáltatók bevétele 39 százalékkal nőtt, 25 millió euróról 35 millió euróra (a növekedés eltérő százalékos értéke az ARJEL szerint az alacsonyabb kifizetési rátának köszönhető). Legtöbben focira fogadtak (57%), a második legnépszerűbb sportág pedig a tenisz (25%) volt.

 

A lóversenyfogadás forgalma 9 százalékkal növekedett, 255 millió euróról 278 millió euróra, a bruttó játékbevétel pedig 20 százalékkal nőtt (54 millió euróról 65 millió euróra).

 

A második negyedévben a francia játékosok 17 százaléka játszott okostelefonról vagy táblagépről . A sportfogadók 18, a lóversenyfogadók 14, a pókerjátékosok 18 százaléka használta ki a mobil által nyújtotta előnyöket.