Bácsi és Lőrincz aranyérmes a birkózó EB-n

2014-04-06
Lőrincz Tamás után Bácsi Péter is aranyérmet nyert vasárnap a finnországi birkózó Európa-bajnokságon.

 

Bácsi a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebivel csapott össze a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájának döntőjében, és amíg délelőtt akciót akcióra halmozott, addig ezúttal hihetetlen akarattal és küzdeni tudással múlta felül riválisát.

 

A finálé első pillanatától látszott, hogy nem lehet sok pontra számítani, állásból küzdöttek egymással a felek, ám nem tűnt úgy, hogy bármelyikük is felül tudna kerekedni. A bírók aztán előbb Bácsit intették meg, a térdelőhelyzetből azonban semmit sem tudott vele kezdeni a török, igaz, a szünet előtt fél perccel Cebi intését Bácsi nem tudta kihasználni.

 

A pihenő után is öldöklő küzdelem folyt a szőnyegen, Bácsi volt aktívabb és mozgékonyabb, s 3:43 percnél Cebit ismét megintették, ami már 1-0-s magyar vezetést jelentett. Az FTC birkózója a parterhelyzetből mindent megpróbált, de megint nem tudott emelni vagy pörgetni, húsz másodperccel később így állásból folytatódott a csata. A hajrá hősies küzdelmet hozott mindkét részről, Bácsi tudta, nem szabad engednie, hogy visszainthessék a bírók, ezért szakadatlanul ment előre, tolta ellenfelét, próbálkozott, de Cebi is jól állt a lábán. Az utolsó percben már mindkét sportoló nagyon elkészült erejével, Bácsi azonban továbbra is ment előre, ezzel pedig elkerülte az intést, és megnyerte élete második Európa-bajnoki címét.

 

"A délelőtt álomszerűen alakult, a jó sorsolásnak köszönhetően fokozatosan jöttek a nehezebb ellenfelek - nyilatkozott az MTI-nek Bácsi, miután fogadta Hegedűs Csaba szövetségi elnök és az egész csapat gratulációját. - Cebi irambirkózása nem igazán az én stílusom, de most ehhez kellett alkalmazkodni. A végén tisztában voltam vele, hogy nem fogok tudni akciót csinálni, így mentem, amíg csak bírtam." Hozzátette, hogy Finnországban szeret versenyezni, 2008-ban ugyanis Tamperében nyert.

 "Azért most már jó lenne valahol máshol is győzni, mondjuk a szeptemberi világbajnokságon" - mondta.

 

Bácsi Péter pályafutásának negyedik Eb-érmét szerezte meg: 2008-as sikere után 2010-ben harmadik, míg egy évvel később második lett 74 kilogrammban.

Bácsi Péter a magyar csapat negyedik dobogós helyét harcolta ki Vantaában, mivel Lőrincz aranyát megelőzően csütörtökön a szabadfogású Ligeti Dániel, majd pénteken a szintén szabadfogású Veréb István bronzérmet nyert.

 

Vasárnap korábban az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás megnyerte a 71 kilósok küzdelmeit. A tavaly 66 kilóban győztes Lőrincz a fináléban az azeri Raszul Csunajevvel csapott össze, akiről Struhács György szövetségi kapitány előzetesen elismerően beszélt, jelezve, hogy gyorsan és kiválóan dob. Így Lőrincz számára az volna a legfontosabb, hogy az első egy-két percet megússza az azeri sikeres akciója nélkül.

 

A mérkőzés a magyar elképzelések szerint alakult, Lőrincz kiválóan, zártan védekezett, s próbálta mozgatni riválisát, aki nem fért hozzá. A mérkőzésvezető az első másfél percben mindkét birkózót nagyobb aktivitásra kérte, majd 1:50 percnél a magyart intette, akinek térdelő helyzetbe kellett mennie. A kínálkozó lehetőséggel Csunajev nem tudott mit kezdeni, mert ellenfele kiválóan mozgott szorult helyzetében, így húsz másodperc hasztalan próbálkozás után felállította a feleket a bíró. A szünetig tovább folyt az álló harc, majd a pihenő után fél perccel az azerin volt a sor, hogy letérdeljen.

 

Lőrincznek tulajdonképpen muszáj volt kihasználnia az esélyt, s ő ismét bizonyította, hogy kiválóan emel: Csunajev fejéhez guggolt, onnan fogta össze riválisát, majd kiemelte és átforgatta Csunajevet, aki olyan szerencsétlen helyzetbe került, hogy nem menekülhetett. Lőrincz 4:02 percnél tusolta, s ezzel - 2006 és 2013 után - pályafutása harmadik kontinensbajnoki címét szerezte meg.

 

Az olimpiai ezüstérmes magyar birkózó emellett 2010-ben harmadik, 2011-ben pedig második volt Európa-bajnokságon.

 

"Az az igazság, hogy ez a fiú nagyon jó állásból, nagyon gyorsan és ügyesen dob - kezdte értékelését az MTI-nek Lőrincz, hozzátéve, hogy a 2012-es kínai olimpiai kvalifikációs versenyen is birkózott vele, s ott az első menetben óriásit dobott rajta az azeri birkózó. - Ezért is muszáj volt az elején vigyáznom, s nem tudtam azt birkózni, amit szoktam. Amikor lement, egy kicsit hamarabb indítottam talán, mint kellett volna, de nem akartam neki időt hagyni, hogy elmozogjon, aztán amikor emeltem, pont úgy helyezkedett, hogy teljesen beszorult a karom közé, lent pedig már nem volt esélye elkerülni a tust. Nagyon boldog vagyok, csak Viktort sajnálom" - utalt arra, hogy testvére a 85 kilogrammosok versenyében a nyolcaddöntőben kikapott.

 
Forrás: MTI
Címkék: birkózás,