Az online pókerszolgáltatók története I.

2013-08-12
Az online póker hőskora: a PartyGaming, a Paradise Poker és a többiek…

 

A kezdetek

 

Ha megnézzük a kétezres évek elején a tőzsdén jelenlévő pókerszolgáltatók pénzügyi mutatóit, az tűnik fel leginkább, hogy milyen hatalmas bevételnövekedést értek el a 2001-től 2005-2006-ig tartó időszakban, az úgynevezett „póker-boom” idején. A GBGC adatai szerint a 2003-tól 2006-ig tartó időszakban a PartyGaming (ami a későbbiekben egyesült a bwinnel) online pókerből származó tiszta játékbevétele 163 százalékkal növekedett.

 

A korai időszakban a PartyGaming domináns szerepet játszott a piacon; 2005. évi éves jelentése szerint az online pókerpiac 41 százalékát tudhatta magáénak. A második helyen a PokerStars állt 13 százalékkal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Sportingbet PLC Paradise Pokerje állhatott fel, 7 százalékkal. Miután 2001. augusztusában elindította online póker szolgáltatását, 2002-ben a PartyPoker közel 10 millió dollár bevételt ért el. 2005-re ez a szám 859 millió dollárra nőtt, és ha az online kaszinóból származó bevételeket is hozzáadjuk, a PartyGaming évi közel egy milliárd dollár árbevételt ért el alig több, mint öt év alatt. Emellett a vállalat hihetetlenül nyereséges is volt, a póker szegmens EBITDA margin (adózás és amortizáció előtti eredmény / árbevétel) mutatója 59 százalék felett állt. Csak érzékeltetésül: a Harrah’s Entertainment (a Caesars elődje, az az Egyesült Államok akkori legmeghatározóbb és legnyereségesebb földi szerencsejáték szolgáltatója, amit nemsokára 28 millió dollárért fognak értékesíteni) EBITDA margin mutatója ugyanebben az évben csupán 21 százalék volt. 

 

Nem csoda tehát, hogy mikor a PartyGaming 2005-ben a tőzsdére lépett, 8,5 milliárd dollárra értékelték. Ugyan ez az érték magasnak tűnik - kevés vállalat kereskedik az árbevétele nyolcszorosával - az elképesztő növekedési potenciál és a PartyGaming hihetetlen képessége, hogy a bevételt profittá változtassa, úgy tűnt, ellensúlyozza azokat az aggodalmakat, melyek a cég az amerikai szabályozásnak való kiszolgáltatottsága miatt merültek fel. A részvények értéke a kereskedés első napján 11 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére rengetegen kételkedtek a vállalat amerikai jövőjében: egy akkori Guardian cikk megjegyezte, hogy a tíz legnagyobb brit alapkezelő közül legalább kettő „nem fog befektetni emiatt a kockázat miatt”, egy pedig azt mondta, hogy a vállalatot listázni sem lehetne a látszólag illegális tevékenysége miatt az akkori "szürke" amerikai piacon.  És mégis, ahogy a cikk címe is jelezte, a pókeroldal társalapítója - egy volt telefon-szex szolgáltató - már értékesebb volt, mint az olyan akkor nagyra becsült brit intézmények, mint a Rolls Royce, vagy a Sainsbury élelmiszerlánc.

 

A PartyGaming lett a legnagyobb tőzsdén jegyzett pókerszolgáltató, de nem volt egyedül. 

Mikor 2004. októberében 340 millió dollárt fizetett a Paradise Pokerért, a Sportingbet – melyet nemrég vásárolt fel a William Hill és a GVC Holding – lett az első olyan tőzsdén jegyezett vállalat, mely pókeroldalt üzemeltetett. Ez a vételi ár egyébként kis idő elteltével már-már lopásnak tűnt… Mikor a vállalat nyilvánosságra hozta a 2005. július 31-ig tartó 12 hónap pénzügyi eredményét, a póker divízió bevétele 89 százalékkal emelkedett az előző év ugyanezen periódusához képest. Annak ellenére, hogy csak az év háromnegyed részében volt része a cégnek, a Paradise Poker  szállította a cég működési profitjának 47 százalékát, mintegy 40 millió dollárt. 

 

A Paradise árcímkéje még tetszetősebb a számos nyilvános jegyzési ajánlat fényében. 2005 nyarán a PartyGamingen kívül a 888 és az Empire Online is megjelent a tőzsdén, 1 milliárd dollár körüli értéken. Mindent egybevetve, az online pókeripar – beleértve az olyan magántulajdonban lévő vállalatokat is, mint a PokerStars vagy az Ultimate Bet – úgy tűnt, hogy 20-25 milliárd dollár körüli értéken mozog, ami elképesztő fejlődés egy olyan iparág számára, ami csupán nyolc évvel azelőtt született, mikor a Planet Poker oldalán leosztották az első kört.

 

Visszatekintve könnyen azt feltételezhetnénk, hogy ezek az értékelések egy "lufi" hatásának köszönhetőek, a néhány évvel korábban robbant dot-com eufória egy kisebb változatának. Azonban az online pókercégek nyereségesek voltak – sőt, nagyon azok – és növekedtek. A PartyGaming 2006-os időközi jelentése az árbevétel tekintetében 51 százalékos, az egy részvényre eső eredmény tekintetében pedig 42 százalékos növekedést mutatott az első félévben. 2006 júliusában a Sportingbet 70 százalékkal növekedett az előző évhez képest, mely részben a póker 136 százalékos bevételnövekedésének volt köszönhető. Az online pókerüzlet tehát valóságos, és őrült módon nyereséges volt …

 

UIGEA 

 

A 2006-os amerikai szerencsejáték törvény (UIGEA) aztán hatalmas változásokat hozott az online pókeriparban. Ugyanazok a vállalatok, melyek oly’ boldogan vették a részvényesek pénzét, most kénytelen voltak elhagyni a jövedelmező amerikai piacot ugyanazon részvényesek védelme érdekében. A PartyGaming és a Paradise Poker – a piac első és harmadikszámú birtokosa 2005 végén – azonnal kilépet az amerikai piacról.

 

Ahogyan a Bloomberg megjegyezte akkoriban, hogy az UIGEA kiskapus elfogadtatása – csendben, egy terrorizmus-ellenes törvényhez csapva, úgy, hogy csak pár képviselő tudott arról, hogy egyáltalán a listán van a jogszabály - mintegy 7 milliárd dollárnyi piaci értéket tett tönkre a kihirdetését követő napon. A PartyGaming 58 százalékot, a 888 26 százalékot esett. A Sportingbet 64 százalékkal zuhant, miközben a korábban alkalmi vételnek tartott Paradise Poker felvásárlása rémálommá változott: a vállalat később 1 dollárért értékesítette az oldal amerikai szekcióját. Az Empire Online 25 százalékot veszített értékéből, a Neteller online fizetési szogláltató 61-et. (Pár hónappal később két Neteller fejes bűnösnek vallja magát összeesküvés vádjában, törlik a tőzsdéről, és lényegében kisöprik a részvényeseiket.)

 

A vérfürdő rést nyitott a magántulajdonban lévő vállalatok számára, hogy átvegyék az amerikai piac feletti irányítást, és jelentős piaci részesedést szerezzenek. És valóban.. a PokerStars hamarosan elfoglalta a PartyGaming helyét az online pókerpiac trónján. A PartyGaming domináns,ötven százalékos piaci részesedése a PokerStarsé lett, neki pedig manapság – még ha a bwin.Party-t is nézzük együttesen –  csupán egyszámjegyű részesedése van a piacból.

 

És bár a PokerStars azon döntését, hogy privát vállalat marad, sokan kulcsfontosságúnak tartják a későbbi növekedésében, érdemes megjegyezni, hogy a PokerStars - több forrás szerint is - maga is IPO-t tervezett. 2006 júniusában a The Times előbb arról számolt be, hogy a vállalat tanácsadót szerződtetett egy 3 milliárd dolláros IPO-val kapcsolatban, majd később arról, hogy az amerikai online szerencsejáték "összeomlásával" kapcsolatos félelmeik miatt késleltetik a  bevezetést. Ez a késlekedés mentette meg a vállalatot, mely a következő öt évben bebetonozta dominanciáját az online pókeriparban…

 

A cikk 2. része

 

 
Címkék: online játék, póker,