Az európai labdarúgók negyede tud a bundázásokról

2012-02-08
Kedden hozták nyilvánosságra egy új felmérés eredményét az európai futball valamint a bundázás, rasszizmus és erőszak kapcsolatáról.


A professzionális labdarúgókat képviselő világméretű szervezet, a FIFPro több ezer játékos körében végzett felmérést Kelet- és Dél-Európában.


A felmérés szerint a játékosok közel negyede (23,6%) tud a bajnokságukban előforduló bundázásokról. A statisztikai adatok meglehetősen rossz fényt vetnek a 2018-as Labdarúgó Világbajnokság házigazdájára, Oroszországra, ahol ez az adat 43,5%.

A Fekete Könyvnek nevezett kiadvány szerint a megkérdezett labdarúgók 11,9%-át ár megkeresték azzal, hogy segédkezzenek abban, hogy a meccsen az előre megbeszélt eredmény szülessen. Görögországban ez az adat 30,3%.


A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy szoros összefüggés van a játékosok bérének elmaradása és a bundázás között. A játékosok 41,1%-a nem kapta meg időben a fizetését, és ezen játékosok több mint fele került kapcsolatba a vesztegetőkkel.


“Nagyon aggasztó az eredmény” mondta a FIFPro igazgatója, Anthony Higgins. „Ez egy komoly figyelmeztetés a labdarúgás számára, és Nyugat Európa számára is. Kelet-Európában gyakran előfordul, hogy a játékosok nem kapják meg időben a pénzüket a kluboktól, és aztán szembe találják magukat a korrupcióval. Sebezhetőek.”

Törökországban például mostanában robbant ki a bundabotrány, melyben az ország vezető klubjai is érintettek.


A felmérésben résztvevők 9,6%-a szembesült már a rasszizmus vagy a diszkrimináció valamilyen formájával, amit legnagyobb részben a közönség okozott (65,3%).

Minden kilencedik játékost ért már valamilyen erőszakos megnyilvánulás (11,7%). Ennek 55,8%-át a rajongók, 13,3%-át a klub vezetősége, 8,3%-át a klub edzője okozta.


Forrás: BBC