Az emberek legyőzték a pókerező szuperszámítógépet. Vagy mégsem?

2015-05-16
A pókerben még várni kell arra, ami sakkban már megtörtént, nevezetesen hogy egy számítógépes szoftver legyőzze emberi ellenfelét. Egy a napokban véget ért verseny során négy pókerprofi ugyanis legyőzte a világ legjobb pókerbotját, a Carnegie Mellon Egyetem által kifejlesztett Claudicót – a kutatók szerint azonban nem egyértelmű a végeredmény!

 

A kutatókat és a számítógépes programokat fejlesztőket mindig is hajtotta a vágy, hogy valami olyasmit hozzanak létre, mely képes legyőzni az emberi gondolkodást. Az első óriási áttörést az IBM által 20 millió dollár körüli összegből kifejlesztett Deep Blue szuperszámítógép, illetve annak programja hozta, mely 1997-ben 3,5:2,5 arányban legyőzte az akkori sakkvilágbajnokot, Garri Kaszparovot. 

 

A póker azonban lényegesen nagyobb kihívást jelent, mert míg a sakkban minden információ a játékosok rendelkezésre áll, addig a pókerben számos információ rejtett, például hogy milyen lapok vannak az ellenfeleknél – hívja fel a figyelmet a nehézségekre a PokerAkademia.com cikke. 

 

Szintén nagy kihívás, hogy rendkívül sok lehetséges módja van annak, hogyan haladhat a leosztás. Még a kötöttebb limitjátékokban is rendkívül magas a lehetséges játékszituációk mennyisége (LHE-ben 3,16 x 1017) és a lehetséges döntési pontok száma (3,19 x 1014), ahhoz pedig, hogy a szoftver tökéletes döntéseket hozzon, minden lehetséges játékhelyzet minden lehetséges döntését ismernie kell.

 

„A No Limit-játék elképesztően összetett, több a lehetséges játékszituációk száma, mint ahány atom található az univerzumban. A gép algoritmusát pókerre használjuk, de bármilyen területen alkalmazható, amely hiányos információkra épül, legyen szó akár cyber­biztonságról, tárgyalásokról vagy gyógyszeriparról" - mondta Tuomas Sandholm, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem professzora, a Claudico vezető fejlesztője.

 

A nehézségek ellenére a kutatók úgy érezték, eljött az összecsapás ideje, így április 24-étől kezdődően két héten át küzdött egymással Claudico és napjaink négy vezető NLHE játékosa, Doug "WCGRider" Polk, Dong "Donger Kim" Kim, Bjorn "iamalagtard" Li és Jason Les. A játszmára a pittsburghi Rivers kaszinóban került sor, a tét $100.000 volt, amit a Microsoft ajánlott fel azon játékos számára, aki a legjobb eredményt éri el a 80.000 leosztásos párbajon Claudico ellen. A hivatalosan "Brains Vs. Artificial Intelligence" néven futó esemény két héten keresztül, napi nyolc órában futott.

 

 

"Nagyon örülök, hogy egy ilyen modern technológia ellen próbálhatom ki a tudásom. Remélem, sikerül kiállnunk az emberiségért, és móresre tanítjuk a gépet. Tudom, hogy a számítógép végül felülkerekedik rajtunk, de bízom benne, hogy ez még nem most lesz, még elverünk néhány szoftvert, mire ez megtörténik" - nyilatkozta az eseményt megelőzően Polk.

 

Az emberi játékosok már az 1. naptól domináltak, és végül legyőzték Claudico-t, ámbár a fejlesztők szerint az eredmény statisztikailag döntetlennek tekinthető (emiatt a netet már el is lepték az ezen a sarkított meglátáson viccelődő mémek). A négy pókerprofi együttesen $732.713-ral verték a botot a 80.000 leosztás alatt (zsetonban, nem valós dollárban). A legjobb eredményt Bjorn Li érte el, több mint 500 ezerrel verte gépi ellenfelét. Polk és Kim szintén pluszban zárt, míg Les vékony mínuszban végzett. A hírek szerint Polkék végül elosztották egymás között a 100 ezer dollárt.

 

"Számos spotban jól játszott a bot, de voltak olyan megoldásai is, amiket nem értettem. Egy alkalommal például 19 ezer dollárt hívott egy 700 dolláros kasszára, ilyet egy profi játékos sosem csinálna" - nyilatkozta Polk.

 

Claudico készítői előre közölték, a bot számos helyzetben úgy játszhat, mint egy "marslakó", ettől függetlenül biztosak voltak a győzelmében. Most sem csalódottak, sőt meglepő kijelentést tettek, szerintük az emberek előnye statisztikailag nem szignifikáns, így az összecsapás tulajdonképpen döntetlennek tekinthető.

 

A Claudico projekt vezetője, Tuomas Sandholm

 

Tuomas Sandholm szerint ugyanis az a 732.713-os zsetonszám, amivel az emberek nyertek, nagynak tűnik, de ha a teljes, 170 millió értékű zsetonszámot nézzük, akkor az emberek fölénye nem elég nagy ahhoz, hogy egyértelmű győzelemnek tekinthessük az eredményt. Valójában a ’nyeremény’ csak kevesebb, mint fél százaléka – egészen pontosan 0,431%-a a teljes megjátszott zsetonkészletnek, ezért Sandholm szerint nem jelenthető ki, hogy az emberek egyértelműen legyőzték a pókerbotot.

 

"Tudtuk, hogy Claudico a legerősebb számítógépes pókerprogram a világon, de a verseny előtt fogalmunk sem volt róla, hogyan teljesít négy Top 10 pókerjátékossal szemben. Nem hiszem, hogy szégyenkeznünk kellene amiatt, mert kikapott a rendkívül tehetséges profiktól, az is hatalmas teljesítmény, hogy statisztikai döntetlent ért el" - nyilatkozta Tuomas Sandholm professzor, a Claudico fejlesztéséért felelős csapat igazgatója.

 

Sandholm hozzátette, a 80 ezer leosztásból értékes információkhoz jutottak, ami segíthet a mesterséges intelligencia továbbfejlesztésében. Polkék ugyanakkor inkább amiatt fejezték ki örömüket, hogy az ember továbbra is a gép felett áll intelligenciában.

 

A négy prókerprofi Sandholm társaságában

 

Forrás: PokerAkademia / Fortunaweb

Címkék: póker,