Az első negyedéves online játékadó máris elveszett?

A rendeleti szabályozás elhúzódása miatt piaci szakértők szerint leghamarabb március végén kezdhet el működni Magyarországon a szabályozott online szerencsejáték piac. Ennek következtében a külföldi székhelyű internetes játékszervezőktől aligha folyhat be adó az első negyedévben, sőt, a 2012-re tervezett éves játékadó-bevételnek is csak maximum a 60-70 százalékával kalkulálhat az állam.


A fortunaweb.hu megbízható forrásból, a nemzetközi szerencsejáték piacon érdekelt szervezők szakértőitől úgy értesült, hogy a végrehajtási rendelet megjelenésének elhúzódása miatt reálisan csak legkorábban március végén indulhat el Magyarországon a szabályozott távszerencsejáték piac működése. Innentől fogva lehet csak számítani arra, hogy a külföldi székhelyű internetes szerencsejáték-szolgáltató cégek a tényleges játékforgalom után játékadót fizessenek.


A szakértők úgy látják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának minimum 30 napra lesz szüksége ahhoz, hogy a végrehajtási rendelet áttanulmányozása alapján kidolgozza az engedélyezési eljárások menetét. Ráadásul a felügyelet helyzetét nehezíti, hogy egy teljesen újfajta, Magyarországon még ismeretlen feladatot kell megoldania, amellyel kapcsolatban a munkatársainak nincsen igazán tapasztalata, és az sem biztos, hogy a hivatal egyáltalán rendelkezik azzal az emberi erőforrással, amely ehhez szükséges.


Ha az engedélyezési eljárások menete elkészül, és véglegessé válik, milyen dokumentumokkal kell rendelkezni a licencek megszerzéséhez, onnantól az online játékszervező cégeknek körülbelül újabb 30 napba telhet, amíg ezeket beszerzik, s teljesítik mindazokat a törvényi feltételeket, amiket előírnak a számukra. Nem szabad ugyanis figyelmen kívül hagyni, a távszerencsejátékokat szervező nemzetközi társaságok figyelmét megosztja, hogy a magyarországi változásokkal párhuzamosan Dániában, Spanyolországban és Németország északi tartományában is éppen ezekben a hónapokban alakul át a szerencsejátékok törvényi szabályozása.


A végrehajtási rendelet január végi megjelenését feltételezve, a kétszer 30 nap leteltét követően máris március végénél járunk, előbb tehát aligha kezdhetik meg szabályozott működésüket az online játékszervezők, – a törvény szerint itt akkor is csak az internetes pókerrel és lóversennyel indulhatnak el – addig tehát játékadóra sem lehet számítani tőlük, legfeljebb csak valamilyen regisztrációs adóra, vagy díjra.


Mivel a szerver alapú pénznyerő automaták működésének elindulása sem várható nyár előtt – lásd korábbi cikkünket –, így több szakértő egyetért abban, hogy összességében éves szinten csak a 60-70 százaléka folyhat be az államkasszába annak a játékadónak, amelyet a kormány 2012-re eltervezett.