Az ausztrálok a legfanatikusabb játékosok

2014-04-09
Ausztrália ad otthont a világ leglelkesebb szerencsejátékosainak – ez már abból is látszik, hogy rendszeresen ez az ország szerepel az egy főre jutó költési statisztikák élén. Most elkészült az eddigi legátfogóbb felmérés szerencsejáték szokásaikról, melyből sok érdekesség derül ki.

 

A H2 Gambling Capital piackutató cég által készített legújabb számítás szerint egy átlagos ausztrál évente több, mint ezer dollárt veszít szerencsejátékokon, és ezzel kicsivel, de megelőzik a szingapúriakat. Az ausztrál felnőttek hetente átlagosan 17,52 dollárt költenek szerencsejátékratöbbet mint alkoholra (10,99 dollár) és üzemanyagra (15,27 dollár). 

A Gambing Research Australia elnevezésű szerencsejáték függőséget kutató szervezet, melyben a szövetségi és állami kormányok is részt vesznek, igencsak terjedelmes, 432 oldalas anyagot készített az ausztrálok online szerencsejáték szokásairól. A tanulmány elkészítéséhez 2011-ben 15 ezer felnőttet kerestek meg telefonon, 2012-ben pedig közel 4600 állampolgárral töltették ki  online kérdőívüket. A tanulmány készítői szerint ez az eddigi legátfogóbb vizsgálat melyet Ausztráliában valaha is végeztek az online szerencsejátékokkal kapcsolatban.

A tanulmány szerint az előző 12 hónapban a felnőtt lakosság 64 százaléka vett részt valamilyen szerencsejátékban, 8 százalékuk pedig online szerencsejátékban. A szerencsejáték függőség gyakorisága 0,6 százalék, és a tanulmány szerződi arra a következtetésre jutottak, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy az online szerencsejátékkal nőne a szerencsejáték függőség aránya.

 

KIK

 

A kutatók megállapították, hogy az online szerencsejátékosok sokkal nagyobb valószínűséggel férfiak (a telefonos felmérésben 62, az online felmérésben 77 százalék), és körülbelül hat évvel fiatalabbak, mint a hagyományos, földi társaik - átlagosan 39 évesek. Kevésbé valószínű, hogy házasok, de valószínűbb, hogy rendelkeznek egyetemi diplomával, teljes munkaidőben dolgoznak, egy háztartásra eső bevételük pedig 90-119 ezer dollár körül alakul. Az online szerencsejátékosok nagyobb valószínűséggel tartják magukat profi (2,5%) vagy fél-profi (7%) szerencsejátékosnak, mint a hagyományos szerencsejátékok hívei.

Az online játékosok általában pozitívabban gondolkoznak a szerencsejátékokról, mint az offline játékokban résztvevők. Az előbbiek többféle játékot is űznek (sportfogadás, lóversenyfogadás, póker), mint a hagyományos játékosok, akik leginkább az olyan elektronikus nyerőgépeket kedvelik, mint például az Ausztráliában mindenütt jelenlévő videópóker gépek. Bár az online játékosok 81 százaléka offline is játszik, 78 százalékuk teljes játékuk több, mint felét online intézi. Körülbelül a válaszolók 10 százaléka mondta azt, hogy csak online vagy csak offline játszik. 

Az online játékosok több, mint fele (52%) szerint az online szerencsejáték oldalaknak engedélyezni kellene, hogy hirdethessenek a tradicionális médiában, 41 százalékuk engedné az élő sporteseményeken való promóciót, 25 százalékuk pedig sportesemények tévéközvetítése során is engedné a reklámokat. Az online játékosok csupán 26, míg a földi szerencsejátékosok 66 százaléka gondolta úgy, hogy az ilyen reklámokat nem kellene engedélyezni. A felmérés megállapította, hogy az online szerencsejátékosok „jelentős mértékben pontosabb ismeretekkel” rendelkeznek arról, hogy mi legális illetve mi nem az online környezetben.

 

MIT

 

Az ausztrál játékosok körében az online szerencsejátékok közül a sportfogadás és lóversenyfogadás a legnépszerűbb, ezt követik a lottójátékok és a póker. Az online szerencsejátékosok a sport- és lóversenyfogadási tétjeik 80 százalékát kizárólag online környezetben teszik meg, a kaszinó típusú játékoknál ez az arány 57, a lottójátékosoknál 43, a pókereseknél pedig 26 százalék.

Az online játékosok „csak egy kis hányada” játszott online nyerőgépjátékokkal, és csak ezeknek a játékosoknak a 17 százaléka játszott kizárólag online környezetben ilyen játékkal – ennek szegmensnek van a kaparós sorsjegyek után a legalacsonyabb interaktív részesedése. A tanulmány készítői szerint ennek részben az az oka, hogy az országban nincsenek legalizálva az online nyerőgépek (bár megjegyzendő, hogy az online póker is tilos). 

A játékosok elsöprő többsége (86%) asztali számítógépet és laptopot használ az online szerencsejáték oldalak elérésére, 10 százalékuk mobiltelefont, 4 százalékuk pedig egyéb eszközt, például tabletet.

 

MIÉRT

 

A felmérésben résztvevők 63 százaléka a kényelmet jelölte meg, mint fő okot arra a kérdésre, hogy miért az online szerencsejátékokat választotta. A másik legnépszerűbb válasz a versenyelőny, valamint az otthon kényelme és a magánélet védelme volt.

Az online játékosok elmondása szerint elsősorban a kínálat versenyképessége alapján választanak oldalt, ezt követi az oldal hírneve, a fogadási opciók változatossága és a kifizetés gyorsasága. Míg a legtöbb online szerencsejátékos preferálta a helyi liszensszel rendelkező oldalakat, és egyötödük nyilatkozott úgy, hogy aggódik pénze biztonsága miatt a nemzetközi liszensszel rendelkező oldalak esetében, 33 százalékuk válaszolta azt, hogy nem idegenkedik a nemzetközi oldalakon való játéktól. A tanulmány szerzői itt idézték a kormány becslését, mely szerint az ausztrálok teljes online szerencsejáték tevékenységének 60 százaléka nemzetközi oldalakon zajlik.

Az online játékosok több, mint felének (54%) csak egy oldalon van felhasználói fiókja, 21 százalékuknak két, a többieknek pedig még ennél is több oldalon. A legnépszerűbb befizetési mód a hitelkártya (36%), ezt követi a debit kártya (26%), majd a különböző e-pénztárcák (19%), és a banki átutalás (14%).