Az Ultimate Bet csalást bizonyító felvételek kerültek elő

2013-05-14
Az Ultimate Bet-nél történt a történelem eddigi legnagyobb online póker csalási botránya. Egy korábbi alkalmazott most két hanganyagot és számtalan képernyőképet hozott nyilvánosságra, melyek egyértelműen bizonyítják Russ Hamilton, Greg Pierson és a többiek bűnösségét.

 

2008 januárjában jelentek meg az első hírek arról, hogy az Ultimate Bet-nél belső csalássorozat van folyamatban. Egy külső cég által lefolytatott nyomozás után a cég május végén beismerte, hogy a terem által használt szoftver lehetővé tette, hogy Superuser Account-ok használatával bizonyos felhasználók megfigyelőként jelentkezhessenek be egy-egy asztalhoz, és így láthassák a játékosok zárt lapját high stakes játékokban. Ezzel a módszerrel számos játékostól csaltak el óriási összegeket, a vádak szerint összesen 20 millió dollár értékben. 

 

A most nyilvánosságra hozott hangfelvételek 2008 végén készültek, mikor az Ultimate Bet vezetősége összeült, hogy megbeszéljék, hogy hogyan kezeljék a botrányt. Russ Hamilton maga készítette a hangfelvételt - egyrészt, hogy védje magát, másrészt, hogy legyen feljegyzése a megbeszéltekről. Az egyik felvétel azzal kezdődik, hogy Hamilton beismeri, hogy 16-18 millió dollárt lopott el különböző játékosoktól az Iovation szoftverének úgynevezett „God Mode” („Isten mód”) funkciója segítségével. Egyes források szerint a valós összeg egyébként több, mint duplája annak, mint amit Hamilton említett. Hamilton emellett azt is kijelentette, hogy a lopott pénzből „csak” 5,2 millió dollárt szerepeltetett az adóbevallásában.

 

A beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy az Ultimate Bet és az Absolute Poker felsővezetése tisztában volt azzal, hogy mi folyik a teremnél, köztük:

  • Greg Pierson, az Ultimate Bet és az Iovation alapítója és elnöke
  • Dan Friedberg, korábbi Ultimate Bet tanácsos
  • Jim Ryan, az Ultimate Bet és Party Gaming korábbi elnöke
  • Joe Norton, az Absolute Poker tulajdonosának, a Tokwiro Enterprises-nek a vezetője, mely nemrégiben felvásárolta az Ultimate Bet-et
  • Paul Leggett, aki a Fekete Pénteket megelőzően a Cereust igazgatta, most pedig az Amaya Gaming online divíziójának a feje

 

A felvételeken számos nevet említenek, akik nagyobb összeget veszítettek a csalások miatt. A listán szerepel többek közt az Ultimate Bet akkori egyik profija, Prahlad Friedman is – őt 360 ezer dollárral károsították meg. A leghíresebb név valószínűleg az Oscar díjas Ben Affleck, aki akkoriban az Ultimate Bet egyik arca volt, és aki 500 ezret veszített.

Az Iovation által fejlesztett szoftver figyelmeztette Hamiltont és társait, mikor gyenge játékosok ültek le a nagy tétekkel játszó asztalokhoz, bejelentkeztek megfigyelő módba, és kifosztották őket.

 

A felvételek szerint a vezetőség azon kezdett ötletelni, hogy hogyan próbálják eltusolni az ügyet. Az egyik javaslat az volt, hogy a cég „álljon elő egy hazugsággal, és kenje az egészet egy konzultánsra”, azonban ebben az esetben meg kellett volna nevezni Hamiltont is, amit láthatóan nem akartak. 5 millió dollár körül akarták tartani a felelősségvállalást, és nem támogatták Hamiltont, mikor azt javasolta, hogy mindenki vegye ki a részét a játékosok kifizetésében, ne csak a jelenlegi üzemeltető.

 

Azt próbálták kitalálni, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy az Ultimate Bet-nek ne kelljen kifizetnie a játékosokat. Az egyik ötlet az volt, hogy darálják le az Ultimate Bet nevet annak érdekében, hogy az Absolute Poker brand megmaradhasson. Az egyetlen probléma az volt ezzel, hogy az Absolute Pokerrel kapcsolatban is kirobbant már pár hónappal korábban egy csalási botrány, így az a brand már be volt szennyezve.

 

Ezután utasították Hamiltont, hogy menjen végig a játékosok névsorán, és adjon javaslatot, hogy melyikük kapjon kártérítést. Azok a játékosok, akik már nem játszottak az Ultimate Beten; azok, akik Hamilton szerint tartoztak neki; sőt azok, akiket Hamilton valamilyen okból nem kedvelt nem kaptak semmit. Hamilton persze azt mindenesetre nyilvánvalóvá tette, hogy nem saját zsebből fogja kifizetni egyik játékost sem.

 

A felvételeken Hamilton utal arra, hogy a vezetés tudott a lopásokról, hiszen mindenféle vizsgálat nélkül hagytak jóvá óriási kifizetéseket, és játékosok közötti átutalásokat. Az alkalmazottakat utasították arra, hogy hozzanak létre egy listát azokról a játékosszámlákról, melyek között gyors átutalások és kifizetések engedélyezettek. A lopott összeget egy része úgy tűnik a vállalaton belül maradt, és profitként szerepelt a könyvelésben. Greg Pierson nem vitatta Hamilton ezen információit.

 

Az Ultimate Bet arca, Phil Hellmuth pókervilágbajnok is szóba került a felvételeken, azonban nem a csalás részeként. A hang – mely valószínűleg Friedbergé – szerint Hellmuth-ot nem kellene bevonni az ügybe, és ezzel a többiek is egyetértettek, egyrészt Hellmuth védelme miatt, másrészt mert nem tudták, hogyan reagálna, ha megtudná a teljes sztorit.

A terem másik arca, Annie Duke azonban láthatóan tudott a „God Mode” létezéséről, bár úgy tűnik, hogy ő nem tudta teljes mértékben kihasználni, mert csak 15 perces késéssel férhetett hozzá a játékosok lapjaihoz. Ettől azonban még előnyre tehetett szert, hiszen láthatta az ellenfelek tartományait, amelyre egyébként nem lett volna módja.

 

Az ügy azért különösen érdekes, mert az eset több szereplője jelenleg is megtalálható az online póker világában. Az Iovation például – Greg Pierson vezetésével – ugyan nem kapott szerencsejáték liszenszet Nevadában, azonban ők végzik az Ultimate Poker számára a játékosok személyazonosságának ellenőrzését.

 

A nyilvánosságra hozott felvételek, fotók és egyéb dokumentumok

 

Címkék: online játék, póker,