Az NFH rendkívüli ellenőrzéssel vizsgálja a 18 éven aluliak kiszolgálását a dohányboltokban

2013-07-24
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat dohánytermékkel - közölte az NFH kedden az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen. 

 

A fogyasztóvédelmi hatóság közölte, hogy az országosan lefolytatott eddigi több mint 200 ellenőrzésből 118 esetben a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával vizsgálták a jogszabályi tilalom betartását, és ebből 17 alkalommal - 14 százalékánál - állapítottak meg jogsértő kiszolgálást, 34 alkalommal - 28 százaléknál - pedig azt, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére nem szólította fel a fiatalkorút a távozásra.

 

Míg tavaly a kereskedők 58 százaléka értékesített cigarettát 18 éven aluliaknak, a jelenlegi 14 százalékos adat jelentős javulást mutat - értékelte közleményében a fogyasztóvédelmi hatóság.

 

A pozitív tendencia ellenére a fogyasztóvédelmi hatóság - a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján - azon vállalkozásnál, amely a fiatalkorút kiszolgálja a bírság kiszabása mellett a dohánytermék forgalmazását 30 napra megtiltja, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratja. Azon üzletek, ahol bár kiszolgálás nem történik, de a fiatalkorút nem szólítják fel az üzlet elhagyására, fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak - hangsúlyozta közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: trafik,