Az Év Lova - Havre de Grace

A győztes kanca az elmúlt évben hét versenyéből ötöt megnyert, és ezzel 1.623.000 dollárt keresett tulajdonosának. Havre de Grace tenyésztője a kentucky-i Nancy Dillman – a ló anyja Easter Bunette Carson City-ből.


Az idei már a harmadik év sorozatban, hogy kancáé lett az Év Lova díj koronája, melyet január 16-án, az Eclipse Award-on adtak át Havre de Grace tulajdonosának (Fox Hill Farm).

A győztes kanca, aki a 2005-ös Év Lovának, Saint Liam-nak a lánya és akinek Larry Jones a trénere, 166 szavazattal végzett az első helyen, megelőzve az ötéves Acclamation-t (26 szavazat). Diamond Pride LLC és Game on Dude végzett a harmadik helyen 10-10 szavazattal, mögöttük pedig Capa Blanco áll 9 szavazattal.


Bár a ló tulajdonosa, Rick Porter a kezdetektől fogva nagy reménységnek tartotta Havre de Grace-t, nem gondolta volna, hogy ilyen magasra jut.  „Az év elején egyáltalán nem reméltem semmi ilyesmit” mondta Porter, miután Havre de Grace megkapta a legmagasabb elismerést.

A ló trénere, Larry Jones, aki az előző évadban Rick Dutrow-tól vette át a lóval kapcsolatos feladatokat, a Havre de Grace-szel töltött első pillanattól kezdve tudta, hogy nagyon különleges állat került a kezei közé. 

“Azt mondtam a team-nek, ’Sok munkánk lesz … lehet, hogy az új Zenyatta-hoz van szerencsénk.’” mesélte Jones az Eclipse díjátadója után. „Azt gondolom, nem tévedtem nagyot – Zenyatta megnyerte az Év Lova díjat (2011-ben), és most mi is megnyertük az Év Lova díjat. Tudtunk, hogy valami nagyon különlegesre van esélyünk, és ő valóban az.”


Ugyanúgy mint az előző két Év Lova bajnok – Rachel Alexandra és Zenyatta – Havre de Grace is méneket legyőzve szerezte meg legfontosabb győzelmét. Ugyanúgy mint Rachel Alexandra, ő is megnyerte a Saratoga Woodward Stakes-t (gr.I.). Aztán 2009-ben részt vett Zenyatta-val a Breeders Cup Classic-on, de csak negyedik lett.Havre de Grace 2010 legnagyobb részét a nemezisével, Blind Luck-kal való rivalizálással töltötte - négy találkozójukból hármon célfotó döntött. Porter ekkor elhatározta, hogy trénert vált, és így került a ló Jones-hoz. Jones hamar beleszeretett Havre de Grace-be, és megmutatta, hogy mennyit fejlődött a ló, mikor 2011-ben az Azeri Stakes-en (gr.III) háromnegyed testhosszal megverte Blind Luck-ot, majd legyőzte  Switch-t az Apple Blossom Hadicap-on (gr. I).

Ezután a Blind Luck-kal való ismételt találkozásra való felkészülésként könnyedén megnyerte a Delaware Park’s Obeah Stakes-t (gr. III). Ez volt az év legjobban várt versenye, nem hiába, mivel Blind Luck dühödt párbajt vívott Havre de Grace-cel, aki végül orrhosszal nyerte az összecsapást.

Havre de Grace nem állt meg, negyed testhosszal megnyerte a Woodward-ot, és megsemmisítő győzelmet aratott a Breeders’ Cup Ladies’ Classic (gr. I) győztes és bajnok 3 éves kanca, Royal Delta fölött Beldame Stakes-en (gr. I).


„Tökéletes versenyló, nem hibázik.” mondta Jones Havre de Grace-ről. „Ha egy másik ló korán el akar húzni, pontosan oda helyezkedik a mezőnyben, ahova kell. Lehet belül, lehet kívül, nem számít. Mindent jól csinál. Nem számít, hogy tömeg van, egyáltalán nem ideges. Teljesen egyben van. Sosem tapasztaltam még ilyet egy másik lónál sem.”


Az Eclipse Awards-val a zsebükben, Porter és Jones most új kihívások elé néz Havre de Grace-el 2012-ben. A kanca, aki egy rövid pihenő után január elején kezdett el újra edzeni. „Úgy gondolom, lesz néhány nagyon jó versenyünk idén; néhány igazi kihívás.” mondta Porter. „A legfontosabb dolog, amiben egyetértünk az az, hogy jó szórakozás lesz.” tette hozzá Jones.Címkék: lóverseny,