Az Együtt feljelentést tesz Andy Vajna csepp a tengerben kaszinóbevétele miatt

2015-01-20
Az Együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz azügyben hogy Andy Vajna négy év alatt egy milliárd forint bevételt szerzett a Tropicana kaszinó bérleti díjából. Érdekes, hogy csak erről szól a feljelentés, hiszen jóval nagyobb összegek is átjátszásra kerülnek a milliárdos felé.

 

Az Együtt álláspontja szerint "minden bizonnyal hűtlen kezelés történt a Tropicana kaszinó állami visszabéreltetése esetében". 

 

Az ellenzéki párt közleményében hivatkozik a Népszabadság információira, miszerint, Andy Vajna négy év alatt egymilliárd forintot "kaszált" azzal, hogy korábban 245 millióért eladta kaszinórészesedését a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy aztán az állami cég tőle bérelje vissza a helyiséget. A kaszinó tavaly év végén bezárt, de csak azért, hogy helyén ismét Vajna nyithasson játékbarlangot. Kitértek arra is, korábban a törvény által meghatározott tizenegy kaszinóműködtetésre alkalmas koncesszió közül ötöt Andy Vajna érdekeltségei kaptak meg.

 

 Úgy fogalmaztak: Andy Vajna működése már eddig is tipikus példája volt "a fideszes jóbarátnak, aki mindent visz, aki mindig jól jár".

 

A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben nettó 194,8 milliót, 2012-ben 210,1 milliót, 2013-ban 280 milliót, míg tavaly kerek 300 millió forint bérleti díjat fizetett ki Vajna érdekeltségének.

 

A Demokratikus Koalíció a témában hétfőn szintén közleményt adott ki, ebben azt írták, a mostani nem az első eset, amikor Andy Vajna gazdagodik egy állami intézkedésen. Egyúttal felszólítják a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, milyen közös ügyleteket folytat még a háttérben Andy Vajnával, milyen titkos szerződések biztosítják még Vajna további gazdagodását.

 

Tudomásunk szerint nem kell azonban feltétlenül a titkos szerződések között kutakodni, hogy további, Andy Vajnának juttatott kiváltságokat találjunk. Elég, ha arra gondolunk, hogy egy tavaly ősszel keltezett törvénymódosítás alapján nem csak az élő kaszinók, hanem az azoknál még jövedelmezőbb online kaszinó-és kártyajátékok üzemeltetési jogát is megkapta a kormányközeli milliárdos üzletember, mint "megbízható szerencsejáték szervező". 

 

 Andy vadonat-új, a Corvin sétányon lévő kaszinója

 

Nem mellékes az a tény sem, hogy nyáron áfamentessé, és a játékadóból visszaigényelhetővé tette a kormány a kaszinóüzemeltetést, melynek hatályát nemrég az online szerencsejátékra is kiterjesztették. Ez is jóval nagyobb profithoz juttatja Andy Vajnát, mint a szóban forgó kaszinó-bérleti dj. Egy forgalmas kaszinó ugyanis bőven kitermel annyi profitot, hogy a játékadóból a kaszinók  éves koncessziós díját teljes egészében ki tudja termelni. A hivatalos, Pest megyére vonatkozó koncessziós díj jelenleg 383,8 millió forint, de egy megbízható szerencsejáték szervezőnek, aki a hivatalos pályáztatási eljárást kihagyva kapott kaszinóüzemeltetési jogot, minimum a dupláját, 767,6 milliót kell kaszinónként fizetnie. Ez öt kasznónál évente 3,383 MILLIÁRD forint, amit aztán akár teljes egészében levonhat a játékadójából. Ehhez képest valóban eltörpül a négy év alatt kifizetett egymilliárd, amiért egyébként szolgáltatást is kapott a Szerencsejáték Zrt, ugyanis egy jól bevezetett belvárosi helyszínen működő kaszinót működtethetett a Bar-Co Kft. tulajdnonában lévő épületben.

 

Ezekkel a lépésekkel tulajdonképpen a teljes magyar kaszinó piacot átjátszotta a kormány Andy Vajna (és ifj. Szima Gábor) kezébe ahelyett, hogy megpróbálta volna az állami bevételeket növelni azáltal, hogy a Szerencsejáték Zrt-nek adja az online és élő kaszinók üzemeltetési jogát. Mi történt volna ekkor? A Szerencsejáték Zrt. 100%-ban állami tulajdonú cégként mind a dolgozói után fizetett adókkal és járulékokkal, mind az osztalékával az államkincstárt gazdagította volna, ellentétben Andy Vajna offshore hátterű cégével, ahonnan a profit a világ bármely pontjára elvándorolhat.

 

Na itt kezdődik igazából a hűtlen kezelés vádja.