Átvert bankok – póker milliárdok vándoroltak ki az USA-ból

A Fekete Pénteken benyújtott vádindítvány újabb vádlottja vallotta magát bűnösnek enyhébb elbírálásért cserébe.


A Fekete Pénteknek is nevezett 2011. április 15-i napon az FBI letiltotta a PokerStars, a Full Tilt Poker és a Cereus hálózat főbb portáljait. Az oldalak tulajdonosait, a termek vezetőit, illetve több fizetési feldolgozót – összesen 11 személyt - csalással, pénzmosással és illegális szerencsejáték-szervezéssel vádoltak meg. 


A vádlottak közül elsőként Bradley Franzen ismerte el bűnösségét vádalku keretében, még 2011 májusában. Fransen - egy elektronikus fizetési feldolgozó tulajdonosa – beismerte, hogy hamis vállalkozásokat és internetes oldalakat hozott létre, hogy a törvénytelen tranzakciókat fedezze.

Tavaly év végén az Absolute Poker egyik alapítója, Brent Beckley is bűnösnek vallotta magát számos vádpontban, most pedig újabb vádlott kötött vádalkut az ügyészséggel. 


Az elektronikus pénzkezelőt irányító Ira Rubin január 17-én három vádpontban vallotta bűnösnek magát a manhattani szövetségi bíróságon. Rubin elismerte, hogy a PokerStarsszal és a Full Tilt Pokerrel is kapcsolatban állt 2006-tól 2011 márciusáig. Mindkét cég kifizetéseit nem létező online vállalatok tranzakcióinak álcázta, hogy az amerikai bankok ne ismerjék fel a pénz valódi eredetét.

Rubin az ellene felhozott kilenc vádpontból hármat ismerte el vádalku keretében. Az eredeti vádak alapján akár 80 évet is kaphatott volna, most valószínűleg 18-24 havi börtönre számíthat. Az ítélethirdetést május 17-re tűzték ki.


Rubin jelenleg is rács mögött van - Guatemalában fogták el, kevesebb, mint egy héttel az eredeti vádindítvány után. Ügyvédei 300.000 dollár óvadék elleni szabadlábra helyezését kérték, amit a bíróság megtagadott, mert Rubin előélete alapján nagynak ítélték a szökés kockázatát. 

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) ugyanis 2006-ban feljelentette Rubin cégét, a Global Marketing Groupot, mert hamis, fedezetlen hitelkártyák értékesítésében segédkezett. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 8 millió dollár kártérítés megfizetését követelte tőle, Rubin azonban nem jelent meg a bíróságon, elhagyta az USA-t, és Costa Ricában telepedett le. A Fekete Pénteket követően is szökésben volt, hamis útlevéllel Guatemalára utazott, ahonnan tervei szerint Thaiföldre ment volna, de végül Guatemalán letartóztatták. 


Címkék: online játék, póker,