Április elején volt a mélypont, azóta kicsit többet lottózunk

2020-05-08
Április első hetében több mint 40 százalékkal kevesebb lottószelvényt értékesített a Szerencsejáték Zrt. a Maradj otthon! kampány előtti időszakhoz képest, azóta viszont lassan, de ismét emelkedni kezdett a magyar emberek játékkedve.

 

Amíg március második teljes hetében még összesen 14,4 millió szelvényt vásároltak a magyar emberek a hét hazai számsorsjátékban - Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Joker, Luxor, Kenó, Puttó -, addig április elején már csak 8,36 milliót, ami 42 százalékos visszaesés. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a 13. játékhéten elvitték a legnépszerűbb hazai lottó, az Ötös 6,4 milliárdos csúcsnyereményét, másfelől a koronavírus elleni védekezés miatt bevezették a kijárási korlátozást, és ezzel párhuzamosan a lottózók is rövidebb ideig tartanak nyitva. A mélypont óta viszont mérsékelt növekedés figyelhető meg a legtöbb számsorsjátéknál, így az április utolsó vasárnapjával záruló játékhéten már 8,6 millió szelvényt értékesített a lottótársaság. 

 

A zászlóshajónak számító Ötöslottóból március 9. és 15. - vagyis a koronavírus miatti korlátozások előtti héten - még több mint 7 millió szelvényt vásároltak az emberek, addig áprilisban végig heti 3,1- 3,2 millió között mozgott ez a szám. A május 1. miatti háromnapos ünnep - továbbá az újabb, ezúttal "csak" 846 milliós telitalálatos - hatására az átmeneti növekedés után ismét esett a szelvényszám és legutóbb már a 3 milliót sem érte el. 

 

 

A Hatoslottónál nem tapasztalható ekkora visszaesés, március elején még több mint 1,8 millió számsorral próbálkoztak a játékosok, a járványos időszak kezdete óta 1,3 és 1,5 millió között ingadozik ez a szám. 

 

A Skandináv lottónál a mélypont óta akkor is növekedett a játékkedv, ha előtte volt telitalálatos, míg a Kenónál és a Puttónál több mint 10 százalékos visszanövekedés jelentkezett az idei negatív rekord óta. Nem árt azonban hozzátenni, hogy ezeknél a játékoknál nincs halmozódás, ezért fixek és előre tudhatóak a nyereményösszegek.

 

 

Ami a sportfogadásokat illeti, amíg a Totóban március utolsó hétvégéjén mindössze alig több mint 60 ezer tipposzlopot küldtek játékba a fogadók, addig Húsvétot követően ennek közel a háromszorosát, 179 ezret - igaz, akkor két fordulót rendeztek a korábbi eggyel szemben. Ez azonban még így is közel 100 ezerrel marad el a koronavírus előtti időszakhoz képest.  Hasonló tendencia volt megfigyelhető a Góltotánál is, itt 2,8-szeres volt a visszanövekedés, ám a játékok száma még a felét sem érte el annak, mint amikor még javában zajlottak az európai labdarúgó topbajnokságok.

 

P.Gy.