Angliában is bebizonyították: a póker nem (csak) szerencsejáték – de nem biztos, hogy a játékosok örülnek

2015-03-25
Erre 456 millió leosztás megvizsgálása után jöttek rá. Nem lehet azonban felhőtlen az angol pókeresek boldogsága, a képesség alapú játékok nyereménye után ugyanis adót kell fizetni.

 

A legtöbb pókerjátékos esküszik rá: a póker inkább tudásalapú, mint szerencsejáték. Egy széles látókörű kutatással ez most bebizonyítottnak látszik. Több százmillió leosztás analizálása után kijelentették: alapvető bizonyítékokat találtak arra, hogy a tudásnak igenis nagy szerepe van a sikeres játékban.

 

Egy teljes év 456 millió leosztásának számítógépes kielemzése után a Nottingham-i Egyetem kutatói a rotterdami  Erasmus Egyetemen, és az amszterdami VU Egyetemen dolgozó kollégáikkal karöltve végzett kutatás során az alábbiakat mutatták ki:

 

- Azok a játékosok, akik az első hat hónapban a legjobban teljesítő 10%-ban voltak, kétszer olyan eséllyel pályáztak hasonló helyezésre a második félévben, mint a többiek.

 

- Az első félévben a játékosok legeredményesebb 1%-ának 12-szeres esélye volt arra, hogy a második félévben hasonló jó helyezést érjenek el.

 

- Csupán néhány leosztás megvizsgálásakor azonban a jó játékosok eredménye alig észrevehetően emelkedik ki a többiek közül, azonban sokkal inkább észrevehető az előnyük az 1471. leosztás után, ekkor már az előnyük 75%-kal növekedett.

 

Valószínűleg ez utóbbi lehet az oka annak, hogy a mostani vizsgálat ellentmond egy 2012-ben, a Brémai Egyetemen Gerhard Meyer professzor által végzett kutatásnak. Akkor az eredmény azt mutatta, hogy a pókerben való eredményesség pusztán a szerencsének köszönhető. 

 

Ott és akkor ugyanis a vizsgálat úgy zajlott, hogy 300 pókeressel hatfős asztaloknál mindössze 60 leosztást játszattak végig. Azt is vizsgálták, hogy a profi és az átlagos játékosok milyen eredményt érnek el egy jó, közepes és egy rossz leosztással. Az eredmény azt mutatta, hogy igz, hogy a profi játékosok kevesebbet vesztettek a rossz leosztásból, de nem volt jobb a teljesítményük, mint az átlagos játékosoknak a közepes leosztásból. A vizsgálat végén Meyer professzor arra a következtetésre jutott, hogy a pókerjátékosok a játék során túlértékelik a tudás szerepét.

 

Az Egyesült Királyságban a póker az egyik legnépszerűbb online játék,  számítások szerint például 2013-ban az online pókerszobák több, mint 2 milliárd fontnyi nyereményt generáltak. Az online pókernél igen jellemző, hogy a profi játékosok egyszerre több asztalnál is játszanak.

 

 Victoria Coren Mitchell, aki már 1,5 millió fontot nyert pókeren, egyik versenyén például 400.000 fontot egy összegben

 

Mindez talán növeli a profi játékosok teljesítményük felett érzett büszkeségét, azonban rossz hatással lehet pénztárcájukra. 

       

Míg más európai országban a szerencsejátékok szigorú szabályozása és tiltása miatt azon múlik a póker legális avagy illegális státusza, hogy szerencse- avagy tudásalapú játék, addig a szigetországban ezen nem kellet eddig és ezután sem aggódniuk.

 

Másként adóznak azonban a tudás- és képességalapú játékban eredményt elérő játékosok, mint azok, akiknek a szerencsejátékból vannak szép bevételeik. A szerencsejáték nyereménye ugyanis adómentes, míg a tudásalapú játékokért kőkemény összegeket kell fizetni. Így rossz vége lehet annak,  ha az adóhatóság is értesül a kutatás eredményéről. Az országban rengeteg eredményes játékos van, például Victoria Coren Mitchell író és Tv bemondó, aki több, mint 1,5 millió fontot nyert már pókeren, legjobb eredménye az egyetlen rendezvényen elért 400.000 font (163 millió forint).

 

Világszerte más-és más a póker megítélése. Olaszországban és Hollandiában már van ezirányú bírósági döntés, de keményen dolgoznak az ügyön Amerikában és Norvégiában is. 

 

Címkék: póker,