Alcobaca lelépte a Kancadíj mezőnyét

2013-08-05
A Derby második helyezettje könnyed sikert aratott a gyengébbik nem számára kiírt kiemelt versenyben.

 

Továbbra is tartja bomba formáját Alcobaca, aki egy hónappal ezelőtt remek hajrájának köszönhetően második helyezést ért a 91. Magyar Derbyben. Takács Bence úr lova ennek megfelelően favoritként várta a klasszikus futammal megegyező távú Kancadíj startját, ahol nyolc riválissal nézett farkasszemet.

 

A startot követően csakúgy, mint a Magányos Díjban Tabu (ifj. Fejes Lajos) vállalta magára a vezetést, s diktált őrületes iramot az ellenfeleknek. Mögötte néhány hosszal lemaradva a tréningtárs Havanna (Kerekes Károly) és a kedvező startszámról induló Delinda (Fézer Róbert) galoppozott, míg a későbbi győztes szokásához híven a mezőny második felében helyezkedett ez idő tájt.

 

1000 méterrel a cél előtt Tabu előnye teljesen elfogyott, és fokozatosan csúszott vissza, így a finisre Havanna fordult elsőként. Mellette még mindig Delinda színei látszottak, de Gyöngyös Szépének (Varga Zoltán) is jó momentuma volt.

 

Alcobaca Jaroslav Línekkel a nyergében a „falon” belül helyezkedve talált utat magának a befutó egyenesben. A távoszlophoz érve már a Kallisto ivadék vezetett, majd könnyedén köszönt el a többiektől, végül nagy fölénnyel, nyolc hosszal nyerte a 3,7 millió forint összdíjazású viadalt. A 2:29,7-es lefutási idő önmagáért beszél.

 

Második helyen a játékosok másik kedvence, az Álmodó istállót képviselő Heliconia (Martin Srnec) ért célba, a harmadik pedig Havanna lett. A további pénzdíjas helyezéseken Delinda és Heedy (Nicol Polli) osztozkodott. Előbbi nevezve van a szeptember első hétvégéjén lefutásra kerülő Kovács Mihály Emlékversenyre. Németh Ildikó idomítottja eddig teljesítménye alapján, jó eséllyel pályázik a belföldi tenyésztésű hároméves lovaknak rendezett megmérettetés első díjára.

 

 

Ami a nyerőt illeti, Alcobaca legközelebb a Kincsem Díjban állhat starthoz. Trénere, Ribárszki Sándor egyszerre több vasat tart a tűzben, hisz a kanca mellett, a friss Derby győztes Mayday-t, és a legutóbbi versenyeiben (FVM Díj, Kisbér Díj) egyaránt második helyen végző Fiery Wing-et is nevezte a legfontosabb évjárat összehasonlító futamra.