Aláírták a közös európai pókerpiacról szóló megállapodást

2017-07-12
Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália aláírta a régóta várt közös pókertérről szóló megállapodást.

 

A július 6-án, Rómában aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy azok a szolgáltatók, melyek több országban is szolgáltatnak, összevonják játékosi állományukat, és így megszűnjenek a digitális határok.

 

A francia szabályozó hatóság, az ARJEL szerint a közös pókertér ténylegesen az év végére tud realizálódni. A felek még 2012-ben kezdtek el tárgyalni, és a játékosok szerint ez a mostani lépés „túl kicsi és túl késő” ahhoz, hogy visszafordítsa a szabályozott pókerpiacok hanyatlását.

 

Az iGamingBusiness-nek nyilatkozó szolgáltatók ennél azért optimistábban voltak, úgy vélik, ez a lépés segíthet nekik újjáéledni a négy ország szabályozott piacon, ahol a magas adók, és a korlátozott játékosi állomány miatt hátrányban vannak a nem szabályozott termekkel szemben.

 

A PokerStars különösen profitálhat a fejlemény hatására. A PokerStars az egyetlen olyan szolgáltató ugyanis, mely mind a négy piacon jelen van, ráadásul háromban ezek közül vezető szerepet tölt be. A legnagyobb piacon, Olaszországban a készpénzes játékok piacán 46, a bajnokságokén pedig 66 százalékos részesedést tudhat magáénak. A PokerStars új összevont európai hálózata valószínűleg a világ második legnagyobbja lesz, saját global.com hálózata mögött.

 

A tényleges indulásig még néhány technikai problémát meg kell oldaniuk a szolgáltatóknak – többek véleménye szerint az online bajnokságok esetén sokkal egyszerűbb lesz megvalósítani a közös játékosállományt, mint a készpénzes játékok esetében, így valószínűleg a bajnokságok játékosai élvezhetik először majd az új lehetőség előnyeit.

 

Egyre fogyó játékosállomány 

 

Franciaország, Olaszország és Spanyolország 2010 -12 között indította el szabályozott pókerpiacát – lehetőséget adtak ugyan a külföldi szolgáltatóknak a letelepedésre, de mindegyik állam úgy döntött, hogy csak a saját állampolgáraik játszhatnak oldalaikon. A szabályozott pókerpiacok mind a három országban azóta is lejtmenetben vannak, a játékosszám mára már a szabályozás előtti harmadára esett vissza.

 

Az online póker – P2P játékról lévén szó, ahol a játékosok egymás ellen, nem pedig a gép ellen játszanak – alapvetően függ a játékosállomány méretétől, nem úgy, mint a sportfogadás és a kaszinójátékok. Pókerben az ország közötti játékosállomány lehetővé tétele egyben azt is jelenti, hogy ily módon nagyobb nyereménylapok képződhetnek, és a játékosoknak több lehetőségük van, így nő a játékosszám is – egy öngerjesztő folyamat indulhat tehát be.

 

Franciaország hamar észlelte a hibát, az ARJEL már 2012-ben meg is kezdte a tárgyalásokat a többi tagállammal, a játékosállomány összenyitásáról.

 

Pár sikertelen kísérlet után az ARJEL a parlamentet is meggyőzte, hogy a nyitott határ jót tenne az online játéknak, és végül sikerült módosíttatnia a francia szerencsejáték szabályozást, hogy ez lehetővé váljon.

 

A rendszer implementációja bizonyára időt vesz majd igénybe, és nincs garancia arra, hogy ténylegesen megoldja majd az EU póker problémájára. Az online póker lejtmenete nemzetközi trend, és olyan országokban is problémát okoz, melynek játékosai hozzáférhetnek a globális játékostérhez , mint például az Egyesült Királyság. Az azonban biztos, hogy a legjobban a körbezárt piacok szenvednek.