Akadálymentes dohányboltokat kér a MEOSZ

2013-05-09
A nemzeti dohányboltok akadálymentesítését és a megváltozott munkaképességű emberek sikertelen dohány-kiskereskedelmi koncessziós pályázatainak felülvizsgálatát kéri a kormánytól a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

 

A MEOSZ kiemelte: meg kell akadályozni, hogy a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek elveszítsék a dohánykereskedésből származó megélhetésüket. 

 

A szervezet közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány a vonatkozó törvény megalkotásakor és a koncessziós pályázat kiírásakor is hangsúlyozta, hogy a pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a megváltozott munkaképességűek, illetve az őket foglalkoztató vállalkozások. A MEOSZ várja a Nemzeti Dohánykereskedelemi Nonprofit Zrt.-től a megváltozott munkaképességű emberek pályázataira vonatkozó adatokat arról, hogy mennyire sikerült előnyben részesíteni őket. A szervezet szerint komoly aggodalomra ad okot néhány napvilágra került eset.

 

A MEOSZ közleményében kifogásolja, hogy korábbi kérésük ellenére sem szerepelt a koncessziós pályázati kiírás követelményei között a dohányboltok akadálymentesítése, bár ezek közszolgáltatást látnak el. 

 

A szervezet egyetért a dohányzás visszaszorításának szükségességével, de arra kéri a kormányt, gondoskodjon a július elsején induló nemzeti dohányboltok akadálymentességéről, hogy a mozgáskorlátozott, fogyatékos emberek másokkal egyenlő módon hozzáférhessenek ehhez a szolgáltatáshoz - zárul a MEOSZ közleménye.

  

Forrás: MTI

 

Címkék: dohánykoncesszió,