A vírusvédelemről

Gondolom, Ön is bezárja kulcsra lakása ajtaját, amikor elmegy otthonról. Az elővigyázatosabbak rácsot, riasztót és kamerát is felszerelnek. Ezek a dolgok (sajnos) természetessé váltak számunkra, ám kevesebb embernek jut eszébe, hogy bezárjon még egy támadási felületet: mégpedig hogy védje a számítógépét.

Betörésvédelem

Napjainkban egyre több fontos információt tárolunk gépeinken. Nem feltétlenül a palacsintareceptekre gondolok, de mindenféle nyilvántartásaink, nélkülözhetetlen dokumentumunk van számítógépeinken. Természetesen a legnagyobb kár akkor ér minket, ha bankkártya-és banki adatainkhoz férkőzik hozzá olyan, akit nem szeretnénk. Íme néhány jótanács, ezek ellen hogyan védekezhetünk.

 • A rosszindulatú programokkal és más veszélyekkel szemben elérhető legnagyobb mértékű védelem érdekében használjon olyan internetvédelmi megoldást, amely egyesítve tartalmazza a víruselhárítást, a tűzfalat, a behatolásérzékelést és a sérülékenységkezelést!
 • Gondoskodnia kell arról, hogy a védelmi javítások naprakészek legyenek és minden sebezhető alkalmazásra időben telepítésre kerüljenek!
 • Ügyelnie kell arra, hogy a jelszavai mindig betűk és számok keverékéből álljanak! A jelszavakat gyakran kell cserélni! A jelszavak semmiképpen ne tartalmazzanak szótári szavakat!
 • Soha ne nézzen meg, ne nyisson meg vagy indítson el semmilyen nem várt, nem biztos forrásból származó vagy ismeretlen célú e-mail csatolmányt.
 • Rendszeresen frissítse a vírusirtó azonosítóit (vagyis a vírusirtó adatbázisát)! A legfrissebb vírusazonosítók feltelepítésével megvédhetők a számítógépek a legújabb, "vadon tenyésző" vírusok ellen. Ezt a műveletet a szoftverek rendszerint automatikusan elvégzik, ha jóváhagyást kérnek hozzá, akkor azt adja meg - figyeljen oda a telepített vírusirtó napra készen tartására.
 • Rendszeresen ellenőrizheti azt is, hogy az operációs rendszere sebezhető-e.
 • Telepítsen adathalászat elleni megoldást. Soha nem szabad felfednie semmilyen bizalmas személyes vagy pénzügyi információt, ha nem tud meggyőződni arról, hogy azt jogosan kérik öntől. Ha erre vonatkozó e-mailt kap, az mindig csalás: a bankok, szolgáltatók nem kérnek be adatokat levélben.
 • A számítógépes bűnözés megfékezését azzal segítheti, hogy kinyomozza és feljelenti a behatolókat. Például a Symantec Security Check által nyújtott nyomkövető szolgáltatás segítségével gyorsan azonosíthatja a feltételezett támadó helyét, és továbbíthatja ezt az információt a támadó internetszolgáltatójához vagy a helyi rendőrséghez.
 • A számítógépes veszélyforrások önműködően feltelepülhetnek a számítógépre a fájlmegosztó programok, az ingyenes letöltések, a szabad szoftverek vagy az ingyen kipróbálható szoftverek (shareware) telepítésekor. Az e-mailekben (vagy a közvetlen üzenetekben) levő linkekre vagy csatolmányokra kattintással is szükségtelen veszélynek tehető ki a számítógép. Ezeket kezelje fenntartásokkal, mindig ellenőrizze őket a víruskeresővel, és gondoskodjon arról, hogy csak a szervezetnél jóváhagyott alkalmazások legyenek az irodai gépekre telepítve!
 • Némely veszélyforrás a licencszerződés (EULA) elfogadását követően, vagy az elfogadás következményeként telepítődhet. A licencszerződést olvassa át alaposan és minden kitételével legyen tisztában, mielőtt azt elfogadná!
 • Óvakodni kell az olyan programoktól, amelyek reklámokat dobnak fel a kezelőfelületre. Sok kémszoftver azt figyeli, hogy miként reagálunk az ilyen reklámokra, és jelenlétük veszélyt jelent. Ha egy program kezelőfelületén reklámok láthatók, akkor lehetséges, hogy kémszoftverrel állunk szemben.

Forrás: Symantec

Címkék: veszélyek,