A világtörténelem leghíresebb versenylórablása

2014-12-26
1983-ban, egy fagyos reggelen elrabolták a világ akkori legértékesebb versenylovát, Shergart - azóta is homály fedi, hogy ki tette, és mi lett a ló sorsa...

 

1983 február 8-án az ír Ballymany Stud Farm vezető lovásza, Jim Fitzgerald kopogást hallott az ajtaján. Mikor kiment, három felfegyverzett, maszkos ember állta körbe. Shergarért jöttek – a világ akkori legértékesebb versenylováért, a nemzet büszkeségéért. 

„Shergar a világ legnagyszerűbb versenylova, tulajdonosa pedig a világ leggazdagabb embere volt. Ez volt minden idők legszenzációsabb sporttörténete” – mesélte Derek Thompson szakkommentátor a CNN-nek. „Csak kóvályogtunk. Elraboltak egy lovat? Még sosem történt ilyesmi azelőtt.”

 

Shergar és Aga Khan (középen)

 

A versenyzéstől már visszavonult, tenyésztésbe vont versenyló tenyésztője és tulajdonosa Aga Khan milliárdos üzletember volt, a ló 10 millió fontot, mai értéken körülbelül 28 millió fontot (9,8 milliárd forintot) ért. Ha Shergar ma itt lenne, ő lenne a világ kilencedik legértékesebb atlétája, még a Real Madrid sztárjának, Cristiano Ronaldónak a 26,5 millió fontos értékét is túlszárnyalná.

Az ötéves tenyészménről, aki tenyésztésbe vonásának első évében 35 kancával randevúzott, úgy tartották, hogy az elkövetkezendő években több millió dollárt keres majd, hiszen a tulajdonosok 80 ezer fontot (24 millió forintot) is fizettek egy-egy igencsak keresett utódjáért. 

Nem véletlen, hiszen egy olyan championról volt szó, aki két évvel korábban megsemmisítette a tekintélyes Epsom Derby teljes mezőnyét – 10 testhosszal nyerte meg a futamot, mely a legnagyobb különbség volt a Derby 226 éves történelmében. Később megnyerte az ír Derby-t és a King George Stakes-t is, és ezzel beírta magát minden idők legnagyobb lóversenysztárjai sorába.

Mikor az évad végén visszavonultatták a versenyzéstől, 10 millió fontért szindikálták (40 tulajdonrészt adtak el egyenként 250 ezer fontért, melyből hatot Aga Khan tartott meg.)

A lóversenyőrült Írországban Shergar a nemzet legnagyobb kedvence volt egy olyan zűrzavaros időszakban, mikor a nacionalisták és unionisták versengtek a politikai hatalomért.

 

Az a bizonyos történelmi Epsom Derby győzelem

 

De vissza a Ballymany istállóba, azon a bizonyos végzetes éjszakán: a hóka, négy lábán fehér zoknit „viselő” mént egy lószállítóba terelték; a hatgyermekes Fitzgeraldot pedig begyömöszölték egy autóba, órákig kocsikáztak vele, majd pár mérföldre az otthonától kirakták. Figyelmeztették, hogy ne hívja a rendőrséget. 

Aztán egy sor rosszul kezelt telefonhívás miatt majdnem nyolc óra is eltelt, mire a rendőrség tudomást szerzett az esetről.

A rablás nagyszerű időzítése is akadályozta a nyomozást – egy nappal az egyik legnagyobb ír versenyló árverés, a Goff előtti napon történt, és az utak tele voltak lószállító autókkal, melyek Shergar-hoz hasonló állatokat szállítottak.

 

A tolvajok három lóverseny szakújságírón (John Oaksey-n, Peter Campling-on és Derek Thompson-on) keresztül követeltek tárgyalásokat. “Az Európa Hotelbe vittek minket, ami arról lett híres, hogy ez volt a legtöbbször bombázott hotel Európában." - mesélte Thompson. "Ne felejtsük el, hogy 1983-at írunk, mikor Belfast a világ egyik legveszélyesebb városa volt."

A hotelben, melynek több ablaka akkor is éppen be volt törve a legutóbbi bombázás miatt, Thompsont felhívták a rablók, és azt állították, hogy az út túloldaláról megfigyelik őket. Utasították, hogy menjen el egy 30 mérfölddel arrébb lévő, elhagyatott farmra, hogy ott tudjanak tárgyalni vele.

Thompson elmondása szerint a farmon nyolc óra leforgása alatt további nyolc hívást fogadott a rablóktól. Mindegyik hívás körülbelül 60 másodpercig tartott, de a rendőrségnek legalább 90 másodperc kellett volna a hívás lekövetéséhez. „Mikor hajnal fél kettőkor utoljára beszéltem velük, sikerült 1 perc 35 másodpercig vonalban tartanom őket. Ez az, megvan – gondoltam, de a rendőrség erre bejelentette, hogy ’Elnézést, Mr. Thompson, a férfi, aki a lekövetéseket végzi, ma éjszaka nincs szolgálatban.’” – mesélte Thompson. „Ez volt a legjobb esélyünk, hogy elkapjuk őket, és elúszott.”

A Shergar utáni hajsza még hetekig folytatódott, a rendőrség két médium segítségét is kérte az ügyben. Soha-senki nem ismerte be, hogy köze lenne Shergar elrablásához. A ló testét soha nem találták meg. A világ legértékesebb lova nyomtalanul eltűnt…

 

A rablók 2 millió fontot követeltek Shergarért, de a tulajdonosi szindikátus úgy döntött, hogy nem fizeti ki a váltságdíjat, mert attól féltek, hogy ezzel további rablásokra bátorítják a bűzözőket. 

Természetesen számos összeesküvés elmélet született, ezek többek közt a new orleans-i maffiát és Kadhafi líbiai katonatisztet is kapcsolatba hozták a telivér elrablásával. A legnépszerűbb vádlott azonban az IRA lett, akit Aga Khan és a tulajdonosi szindikátus is okolt a rablással, de a hatóságok sosem nevezték meg őket hivatalosan is gyanúsítottként. Az IRA, mely az évek alatt számos támadásért vállalta a felelősséget, sosem állította, hogy ő rabolta volna el Shergart.

 

„Az elrablást követő hétfőn felhívott valaki, és azt állította, hogy a lovat baleset érte, és meghalt. Ez volt az utolsó, hogy hallottunk valamit felőlük.” – emlékszik Thompson, aki szintén úgy gondolja, hogy az IRA állt a rablás mögött. Erre egy korábbi IRA-tag, Sean O’Callaghan 1999-es önéletrajza, a „The Informer”-ben lévő bizonyíték is okot ad.

„Minden alkalommal, mikor felhívtak a rablók, más-más kódszót használtam – egy-egy híres versenyló nevét – hogy tudjam, hogy ugyanaz a fickó hív-e vissza.” mesélte Thompson. „De volt egy név, melyet nem mondtam el senkinek, és mikor elolvastam O’Callaghan könyvét ott állt az a bizonyos kódszó. Nagyon megrázó volt.”

Thompson azon a véleményen van, hogy az IRA emberei elvitték a lovat, és 36 órán belül rájöttek, hogy nem tudják kontrollálni azt a hatalmas, erős csődört. Baleset történt, és a lovat el kellett pusztítani. Szerinte a rablók Írország déli partvidékére vitték Shergart, és a baleset után a tengerbe dobták a holttestét. Természetesen semmilyen bizonyítéka nincs erre a teóriára, de szerinte ez legalább megmagyarázná, hogy miért nem találták meg sosem a ló maradványait.

 

Shergar és 19 éves zsokéja, Walter Swinburn

 

Walter Swinburn zsoké, aki 19 évesen lovagolta Shergart azon a történelmi Epsom Derby győzelem során, azt mondja, hogy ezután a rablás után kezdték megerősíteni az istállók biztonsági felszereléseit. „Shergar istállója tényleg lenyűgöző volt, de bárki besétálhatott.” – mesélte. „Ma a versenyistállók már inkább egy párnázott cellára hasonlítanak, hiszen senki nem engedheti meg magának, hogy egy ló esetleg megsérüljön. Ma már természetesen biztonsági kamerák, és biztonsági emberek is vannak.”

Swinburn sajnálja, hogy Shergar versenypályán elért eredményeit örökre beárnyékolja a drámai elrablásáról szóló történet. 

A telivér emlékét az Ascot évente megrendezésre kerülő Shergar Cup-ja, és a Mickey Rourke főszereplésével készült 1999-es "Shergar" című film is halhatatlanná teszi. Az a kép, ahogy az Epsom dombján vágtázik, mögötte a látszólag apró versenytársakkal a nyomában, örökké élni fog…

 
Címkék: lóverseny,