A világ legbetegebb fogadása: fekete bukiknál fogadnak a halálra Taiwanon

2013-03-29
Orvosok és családtagok évente több, mint száz millió dollár értékben adnak le fogadások feketén működő fogadóirodákban arra, hogy mikor fog meghalni egy-egy végső stádiumban lévő daganatos beteg.

 

Újfajta, szó szerint is beteges szerencsejáték terjed Taiwanon: a China Press közlése szerint Taichungban (Taiwan harmadik legnagyobb városában) úgynevezett „nyugdíjasklubok” már több, mint 60 olyan fogadóirodát üzemeltetnek, ahol a játékosok – köztük a rákos betegek családtagjai, sőt az orvosok is – több millió dollár értékben fogadhatnak a  betegek élettartamára. 

 

A cikk szerint azoknak, akik részt kívánnak venni a játékban, legalább 15 ezer forintnak megfelelő tétet kell feltenniük. A bukik aztán elmennek a kórházba, és a beteg családjának jóváhagyását kérik. Ha ez megvan, következő látogatásukkor elviszik a fogadót is, hogy szemrevételezze a beteget. A szabályok szerint ha a beteg egy hónapon belül meghal, vagy még 12 hónap múlva is él a bukméker nyer. Ha a beteg a fogadás megtétele után 1-6 hónappal később hal meg, a játékosok a tétjeik háromszorosát kapják vissza. 

 

A brit Sunday Mirror nyomozni kezdett az ügyben, és egyik újságírójukat kiküldték Taichungba, abba a városba, ahol több ezer brit turista is megfordul évente. Az újságíró perceken belül talált is egy ilyen rák-bukit, aki Mr. Ho néven mutatkozott be neki. Megtudta, hogy a halál hónapjára való fogadás minimális tétje 40 font, de a bukméker elmesélte, hogy történt már fogadás nála 215 ezer font (77 millió forint) értékben is. 

A legbizarrabb azonban csak most következik: hogy könnyítsenek a fogadók lelkiismeretén, a beteg családja minden nyertes fogadás után megkapja a forgalom 10 százalékát. 

A bukméker elmondása szerint a beteg rokonai, orvosok és rendőrök is tartoznak az ügyfelei közé. Őket eredetileg amiatt vonták be, hogy szakértő véleményt kapjanak a daganatos megbetegedések lefolyásával kapcsolatban, azonban mikor látták, hogy mennyi pénzt lehet ezzel keresni, ők maguk is elkezdtek fogadni. 

Az életbiztosítással foglalkozó intézmények is részt vesznek az üzletben: megadják azoknak az ügyfeleiknek a nevét, akik megbetegedtek. A bukmékerek persze ügyeskednek, néhányuk már halotti bizonyítványokat is hamisít…

Ho elmondása szerint ez a rák-fogadás úgy két éve kezdődött, és azóta egyre népszerűbb, már körülbelül 130-160 ilyen fogadási üzlet működik országszerte. 

 

Amellett, hogy meglehetősen ízléstelen, a fogadások kapcsán korrupciós probléma is felmerül … a családok több orvost vádoltak már meg azzal, hogy miután megtette a tétet, abbahagyta a kezelést, hogy a beteg lehetőség szerint akkor haljon meg, mikor neki anyagilag a legmegfelelőbb…

 
Címkék: fogadás,