A veretlen Black Caviar a 21-ért indul szombaton a Goodwood-on

2012-05-11
Ez lesz az utolsó futama Ausztráliában, mielőtt életében először elhagyja hazáját, és útnak indul Angliába, a Royal Ascot-ra.

 

A még mindig – immár 20 verseny óta – veretlen sprinterfenomén, Black Caviar az 1200 méteres The Distinctive Homes Goodwood (Aus-G1) futamon áll rajthoz szombaton a Morphettville Park-ban. Jelenléte ismét elriasztotta vetélytársait, hiszen a Goodwood 133 éves történetének legkevesebb indulója áll startgépbe a szombati versenyen: csupán nyolc „kihívója” lesz összesen Black Caviar-nak.

A futamot ismét óriási érdeklődés kíséri, az összes jegy elkelt, ami nem csoda, hiszen Ausztráliában már igazi Caviar láz tombol. Ez az utóbbi hetekben csak fokozódott, hiszen április 28-án, a szintén Morphettville-ben rendezett Sportingbet Classic Robert Sangster Stakes (Aus-G1) megnyerésével Caviar megdöntötte az egyhuzamban megnyert versenyek számának rekordját.

A héten az ausztrál posta emlékbélyeget adott ki a világ legmagasabbra értékelt sprinterének 20. győzelme alkalmából. A bélyegen mind a 20 versenyéből láthatunk egy-egy pillanatfelvételt.

 

 

A 2011-es Ausztrál Év Lova díjazott csodakanca körülbelül 800 métert galoppozott kedd reggel Caufield-ben felkészülésképpen a szombati fellépésére, mely az utolsó lesz, mielőtt búcsút int hazai imádóinak, és Angliába utazik, hogy a tervek szerint június 23-án részt vegyen a Diamond Jubilee Stakes-en (Eng-G1) a Royal Ascot-on. Angliában már nagyon várják a csodálatos kancát, izgatottan készülődnek a fogadására.

A ló társtulajdonosa, Neil Werrett a Telegraph-nak adott interjújában elmondta, hogy elképesztő számára az a nemzetközi figyelem, ami Black Caviar-t övezi az elmúlt év óta, mióta elkezdte versenyről versenyre növelni veretlenségi sorozatát.

„Minden alkalommal, mikor megnyer egy versenyt, úgy tűnik még nagyobb lesz (a hírneve). Az emberek a világ minden tájáról azt kérik, hogy írjunk róla könyvet, forgassunk róla dokumentumfilmet. A brit televíziótól nemrég voltak itt, hogy készítsenek egy filmet, ami bemutatja őt a Royal Ascot előtt.” 

 

Black Caviar veretlenségi sorozatában elképesztő számú, tíz Group 1 győzelem található. Három Group 1 versenyt nyert a most szombati futam előtt, melyek során legjobban Hay List „szorongatta” meg, 1 és háromnegyed testhosszal február 18-án Flemington-ban a Coolmore VRC Lightning Stakes-en (Aus-G1). A többiek két testhossznál közelebb nem tudtak kerülni hozzá.

 

A szombati futamon a bukmékerek $1.04-ra értékelték Black Caviart, ez a legkisebb odds, amit veretlen karrierje során valaha is kapott.

Legutóbbi hat versenye közül ötön $1.05 oddszal futott, azonban Glenn Munsie, a TAB Sportsbet szakértője kétli, hogy a kanca magasabb odds-ot kaphat a mostaninál.

A lóversenyfogadás történetében két ló kapott csak kisebb odds-ot Black Caviar-nál nagy versenyen: Ajax, mikor emlékezetes 1/40-es oddszal ($1.02) kapott ki 1939-ben a Rawson Stakes-en, és Valerius, aki az 1961-es Chipping Norton Stakes-en 1/33 ($1.03) odds-szal indult.

 

A szombati futam magyar idő szerint reggel 8:50-kor kezdődik, és ezen a linken élőben közvetítik.

 

Címkék: lóverseny,