A vártnál kevesebb folyhat be az online szerencsejáték-adóból

2011. október 05.
A Sportingbet szerint az online szerencsejátékokból származó adóbevételek több tízmilliárd forinttal elmaradhatnak a remélt összegtől, mert a szeptemberben elfogadott szerencsejáték-törvény módosítása megnyitja ugyan a magyar piacot az internetes szerencsejátékok előtt, de egy fontos területére, az online sportfogadásra nem tér ki.

A Sportingbet PLC -  a világ vezető online sportfogadási irodája, amely internetes kaszinót és pókerjátékot is működtet - az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy vélekedik, hogy a parlament által elfogadott törvény nem kellően kezeli az aktuális trendeket és kihívásokat, hiszen a nemzetközi internetes játékszervezők tevékenységének és játékbevételének egyaránt jelentős részét a sportfogadások adják.

Az iroda leszögezi, hogy a teljesen liberalizált piac az államnak és a játékosoknak is előnyös, mert az állam új adóbevételekhez juthat, a játékosok pedig transzparens, biztonságos környezetben élvezhetik a sportfogadások izgalmát.

A Sportingbet csoport jelenleg is vizsgálja a törvénymódosítás nyomán kialakuló piaci lehetőségeket, azért, hogy aktív szereplője lehessen a liberalizált magyar piacnak - közölte.
Az elfogadott törvény nem említi az online sportfogadást (csak lóversenyről és kaszinójátékról tesz említést), illetve különböző adót szab meg a kaszinójátékoknak - emeli ki azzal, hogy ezek tisztázása rendkívül fontos, mivel a sportfogadás az online szerencsejáték (a rendelet szövege alapján távszerencsejáték) a jelenlegi piac legalább egyharmadát képviseli.    

A közlemény idézi Andrew McIver-t, a Sportingbet csoport vezérigazgatóját, aki szerint a törvénymódosításban megjelölt, a játékbevételek 20 százalékának adóként történő befizetése a legmagasabb, még elfogadható adószint az online fogadóirodák számára Európa-szerte.

A magyar szabályozást döntően az európai trendek szerint alakították ki, de több kérdést még tisztázni kell, mielőtt a cégcsoport a magyar piacra lépésről döntene - hangsúlyozza közleményében az iroda. Mint megjegyzi, a Sportingbet -, amely  a világ vezető online sportfogadási irodája tekintve, hogy a londoni tőzsdén jegyzett transzparens társaság, és több EU-országban is rendelkezik játékszervezési engedéllyel -  felkészült a magyar piacra lépésre. A cég sportesemények fogadási kínálata mellett internetes kaszinót, és pókerjátékot is működtet. 

Az Országgyűlés szeptember 26-án fogadta el az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely - egy Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett - zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadása után rögzíti azt is, hogy 2012. január 1-től adózik az online szerencsejáték. A törvény bevezeti a távszerencsejáték fogalmát, a liberalizált tevékenység fogalmát egészítették ki ezzel, és játékokra  a tiszta játékbevétel után fizetendő havi 20 százalékos adót vet ki. A  távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.

Forrás: MTI