A vártnál engedékenyebb lesz az ukrán szerencsejáték törvény

2019-10-16
Az új ukrán szerencsejáték jogszabály tervezet nem csak a turisták által látogatott zónákban engedélyezi a kaszinókat, hanem legalizálja az online szerencsejátékok teljes spektrumát is – írja a helyi média.

 

Az Ukrayinska Pravda című lap állítólag megszerezte azt a jogszabálytervezetet, amelyet a minisztertanács már jóváhagyott. A korábbi híradások csak azt jelezték, hogy a kormány arra készül, hogy a kijelölt turisztikai területeken engedélyezi a földi kaszinókat az ötcsillagos szállodákban. Az ePravda cikke szerint azonban a sportfogadás, a póker és a kaszinó termékek - mind szárazföldi, mind online - is bekerültek a képbe - írja a calvinayre.com.

 

A tervezet szerint a kormány egy új szerencsejáték-szabályozó testület létrehozását javasolja, amelyben egy elnök és hat biztos van, akik munkáját a Minisztertanács felügyeli.

 

A fővárosban, Kijevben a 200 szobásnál nagyobb szállodákban üzemelhetnek majd kaszinók, míg olyan kisebb városokban, mint Odessa, Kharkiv, Dnipro és Lviv, a legalább 120 szobával rendelkező szállodákban engedélyezik az ilyen létesítményeket.

 

A nyerőgéptermek is engedélyezve lesznek, kivéve az iskolák, templomok, kórházak, lakótelepek és középületek közelében. A kormány azt tervezi, hogy a nyerőgépek számát országosan 40 ezerre korlátozza, és egy helyszínen legfeljebb 250 gépet lehet majd üzemeltetni.

 

Ez összecseng - nagyjából - Oleksiy Honcharuk miniszterelnöknek kommentárjával, mely szerint a kormány azt tervezi, hogy biztosítsa, hogy „szerencsejátékozni kizárólag a szállodák területén lehessen”, miközben „játéktermeket és nyerőgépeket eltüntetik az utcákról”.

 

A kormány állítólag legfeljebb 800 sportfogadási irodát engedélyez Ukrajnában. Összesen 80 bukmékeri liszensz lesz elérhető, ebből állítólag 32 kijevi székhelyű szolgáltatók számára lesz fenntartva. Minden szolgáltató 10 fogadási pontot üzemeltethet, de egy városban sem lehet több 40 fogadási helyszínnél.

 

A fogadóirodák engedélyének minimális előzetes díja körülbelül 750 ezer hrivnya (30.200 USD), míg a nagyobb városokba érvényes kaszinó liszenszek 25 millió hrivnyába (1 millió dollár), a kisebb városokban pedig ennek felébe fognak kerülni. Egy nyerőgépterem-engedélyért 7,5 millió hrivnyát, míg egy pókertereméért mindössze 1,3 millió hrivnyát kell majd fizetni.

 

A tervezet nem tér ki a szolgáltatók adóztatásának részleteire. Egy korábbi ukrán jogszabálytervezet 20%-os adót tartalmazott, melyet a tiszta játékbevétel után kellett volna fizetni. Az sincs konkretizálva, hogy a fenti liszenszdíjak lehetővé teszik-e az üzemeltetőknek online szolgáltatások nyújtását is, vagy arra külön engedély szükséges-e.

 

Az ukrán kormány fenntartja az irányítást a lottójátékok felett, legalább ezer értékesítési pont engedélyével. Egy lottójáték - legyen szó számsorsjátékról vagy azonnali nyereményes termékről – maximum 1000 hrivnyába  (40 USD) kerülhet, és a forgalom legalább 50%-át nyeremények útján vissza kell juttatni az ügyfeleknek.

 

A jogszabálytervezet szerint az illegális szerencsejáték-szolgáltatók akár öt év börtönbüntetéssel is sújthatók, míg az illegális szolgáltatóknak falazó bűnüldözési tisztviselők akár nyolc évet is kaphatnak.

 

A szerencsejáték 2009 óta illegális Ukrajnában (a lottójátékok kivételével), ám a jelenlegi kormány láthatóan belefáradt abba, hogy megpróbálja eltiltani polgárait attól, amit a legtöbb más nemzet lakói élvezhetnek, és kijelenti, hogy a lépéstől 2,5 milliárd hrivnya (103,5 millió dollár) pluszbevételt vár az államkincstárba.