A trafikokra nem érvényes az éjszakai szesztilalom

2013-07-11
Budapest számos kerületében este tíz óra után az éjjel-nappalikban nem lehet alkoholt venni. A nemzeti dohányboltokra azonban ez a szabály nem vonatkozik.

 

Az önkormányzatok a hatályos kereskedelmi törvény felhatalmazásával korlátozhatják a boltok nyitva tartását és a szeszes ital árusítását, a trafikokat azonban Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Papcsák Ferenc zuglói polgármester javaslatára az országgyűlés kivette e törvény hatálya alól. 

A Blikknek a Rákóczi úti Roni ABC vezetője elmondta, hogy szerinte tisztességtelen, hogy az ő boltjukat tetemes bírság mellett akár be is záratnák, ha este tíz után egy üveg alkoholt eladnak, míg a szomszéd trafikban büntetlenül folyhat az éjszakai szeszárusítás.

 

Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az éjszaka is nyitva tartó üzletekkel azonos feltételekhez kötné a trafikok este tíz és reggel hat óra közötti alkoholárusítási jogát. A kormánypárti képviselő szerdán törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, mert szerinte a sajtóban trafiktörvényként emlegetett jogszabály jelenleg ellentmondásosan szabályozza a kérdést.

A KDNP politikusa a törvénymódosítási javaslatához fűzött indoklásában arról ír, nem egyértelmű, hogy a trafikokra is alkalmazni lehet-e az egyes önkormányzatok üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjét szabályozó rendeleteit.

Mint emlékeztet, a kereskedelmi törvény két helyen is jogalkotási felhatalmazást ad a települési, illetve Budapesten a kerületi önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy a helyi sajátosságokra figyelemmel jogszabályban határozzák meg az üzletek éjszakai nyitva tartását, ami sok esetben a szeszes italok este tíz és reggel hat óra közötti forgalmazásának tiltását eredményezte.

Bús Balázs szerint azonban a kereskedelmi és a trafiktörvény összehasonlítása után nem eldönthető, hogy az önkormányzat tiltó rendelete a nemzeti dohányboltokra is vonatkozik-e, a kormánypárti képviselő ezért módosító javaslatában egyértelműsítené ezt. Indoklása alapján ugyanis a jelenlegi helyzet a piaci verseny egyenlőtlenségét, valamint súlyos konfliktusokat okozhat a trafikosok, kereskedők és a lakosság között. 

A kereszténydemokrata képviselő ezen túlmenően azt is tisztázná, hogy a dohányboltok esetében is alkalmazható legyen a többi üzletre vonatkozó ellenőrzési és szankcionálási gyakorlat. Bús Balázs a jegyzőt hatalmazná fel arra, hogy korlátozza az előírásokat megszegő trafikok éjszakai nyitva tartását.

 

A jelenleg nyári szünetét töltő Országgyűlés legkorábban őszi ülésszakának elején, vagyis várhatóan szeptember közepén foglalkozhat a kérdéssel.

 

A hvg.hu szerdán arról írt, a módosító javaslat azon korábbi írásukra reagálva születhetett, amelyben leleplezték: a nemzeti dohányboltok "meghekkelték" több budapesti kerület éjszakai alkoholárusításra vonatkozó rendeletét.

 

Forrás: MTI/Blikk

 
Címkék: trafik,