Június 6: kivételes lóversenyünnep – Belmont Stakes és Epsom Derby egy napon!

2015-06-05
A szombat igazi álomnap lesz a lóversenyeket kedvelőknek: idén egy napra esik az amerikai Hármas Korona utolsó ága, a Belmont Stakes – ahol kiderül, hogy 37 év után sikerül-e elhódítania valakinek a Koronát – és a derby-k derbyje, az angol Epsom Derby.

 

Ahol beteljesülhet az amerikai álom – a Belmont Stakes

 

Nézettség szempontjából a Belmont Stakes a negyedik legnagyobb futam az USA-ban, általában 100 ezernél is többen látogatnak ki a New York-i lóversenypályára, hogy tanúi legyenek az amerikai Hármas Korona utolsó futamának. Rengetegen nézik a tévéközvetítést is, 2004-ben közel 22 millióan ültek a készülékek elé.

 

A Belmont Parkban rendezett futam a leghosszabb a Hármas Korona versenyek közül, másfél mérföldet (2,4 km-t) kell lefutniuk a hároméves paripáknak. Hossza miatt és amiatt, hogy ez a Hármas Korona utolsó ága, a "Champion-ok tesztjének" is nevezik a futamot. 

 

Az elmúlt tíz évben ez csupán a negyedik olyan év, hogy a Belmont Stakes előtt még van remény arra, hogy - idén 37 év után - végre ismét Hármas Korona bajnokot avassanak az Egyesült Államokban. A Hármas Korona formulája látszólag végtelenül egyszerű: Egy hároméves telivérnek első helyen kell végeznie a Kentucky Derby-ben, a Preakness Stakes-ben és a Belmont Stakes-ben is. Csak öt hét az egész, és máris sportlegendává válhat egy telivér!

 

A kivitelezés azonban sokkal bonyolultabb! Ennek egyike oka a futam hossza (a Kentucky Derby 2 km, a Preakness 1,9 km, a Belmont 2,4 km); a másik pedig az, hogy rendkívül szoros ütemben követi egymást a három futam. A Belmont öt héttel a Kentucky Derby, és csupán három héttel a Preakness Stakes után kerül megrendezésre. 

 

Nem véletlen, hogy a Hármas Korona történelmének közel 150 éve során eddig csupán 11 lónak sikerült megkaparintania az illékonynak bizonyuló trófeát (1978 óta pedig senkinek sem), és a 74 éves Billy Turner az egyetlen olyan ma is élő tréner, akinek szekrényében – Seattle Slew 1977-es győzelmi sorozatának köszönhetően - ott viríthat egy Hármas Korona trófea.

 

A világ legnagyobb része tehát szombaton lélegzet visszafojtva drukkol majd American Pharoah sikeréért, a statisztikák azonban ellene szólnak, hiszen azt mondhatjuk, hogy általában a kipihentebb lovak nyerik ezt a futamot. Affirmed 1978-as sikere óta ugyan volt 13 olyan ló, aki a Kentucky Derby után a Preakness Stakes-t is megnyerte, de egyikük sem tudott győzni aztán a maratoni távúnak számító Belmonton. A legutóbbi kilenc Belmont bajnok mindegyike kihagyta a Preakness-t, a mostani mezőnyben pedig senki nem indult a Preakness-en, a többiek tehát jóval frissebben érkeznek a szombati futamra, mint Fáraó… 

 

A szombati verseny favoritja ennek ellenére természetesen az 5. rajtbokszból induló American Pharoah, akire jelenleg 1.60-as oddsszal lehet fogadni. American Pharoah még sosem futott a Belmont Parkban, és ez a statisztikák szerint szintén nem túl jó jel, hiszen a 11 eddigi Hármas Korona bajnok mindegyike futott már legalább egyszer ezen a pályán a Belmont Stakes előtt. Az 5. rajthely ugyanakkor szerencsésnek mondható, hiszen eddig 14 bajnok indult erről a pozícióról, köztük az 1977-es Hármas Korona bajnok, Seattle Slew is! Az biztos, hogy a mezőnyben nem igazán találni olyan lovat, aki igazán komoly ellenfele lehetne a 7 futamából 6-ot nyerő Pharoah-nak, de természetesen most is ott van az a szerencse/szerencsétlenség tényező (ahogyan tavaly California Chrome esetében is, aki a rajtnál megsérült), amit sosem lehet kizárni.

 

A futam másodfavoritja a szomszédos, 6-os pályán futó Frosted, a Wood Memorial bajnoka, és a Kentucky Derby 4. helyezettje.  A fogadóirodáknál Materiality a harmadik esélyes, aki megnyerte a Floridy Derby-t, azonban csak hatodik volt a Derbyben. 

 

A futam magyar idő szerint szombat éjjel (vagyis inkább vasárnap hajnalban) 00:30-kor kezdődik.

 

 

American Pharoah, amint épp gondozója sapkáját rágcsálgatja...

 

Az európai derby-k derby-je, az Epsom Derby

 

Európa, sőt talán a világ legnagyobb presztízzsel rendelkező futama, az 1780 óta minden évben megrendezésre kerülő Epsom Derby. A futam köré épült kétnapos, nagyszabású fesztivál az angolok szemében az év egyik kitüntetett ünnepe, a galopp világának pedig az egyik legnagyobb nimbusszal rendelkező futama, ahol nem ritkán Erzsébet királynő is megjelenik. 

 

A „Derby” megnevezés mára már világszerte a háromévesek klasszikus versenyek szinonimájává vált, de az eredeti Derby az az Epsom Derby. (A verseny jelenlegi hivatalos elnevezése az aktuális szponzor miatt Investec Derby.)  Az Angliában csak The Derby-ként emlegetetett 2.423 méteres Group 1-es futamot – melyen csak hároméves telivérek indulhatnak - az Epsom Downs versenypályán rendezik, mely a világ egyik legnehezebb pályája, több emelkedővel megtűzdelve. Ez a leggazdagabb és a legnagyobb presztízzsel rendelkező klasszikus verseny Angliában, és egyben az angol Hármas Korona középső ága (az első a 2000 Guineas, a harmadik pedig a St. Leger). A Hármas Koronát az a ló nyeri, aki mindhárom futamon győzedelmeskedni tud – legutóbb ez 1970-ben sikerült, Nijinsky-nek. 

 

A Derby Fesztivál pénteken, a Ladies Day-jel, azaz a Hölgyek Napjával kezdődik, mely során többek közt két Group 3 futamot rendeznek számukra, a Princess Elizabeth Stakes-t, és a Diomed Stakes-t. A nap kiemelt futama, a Group 1 minősítésű Oaks, melyben a legjobb hároméves kancacsikókat szólítják rajtgépbe magyar idő szerint délután fél hatkor, ugyanazon az 1m4f távon, tehát 2.423 méteren, mint másnap a Derbyben.

 

A nagy napon, szombaton összesen 7 futamot rendeznek, ebből kettő a legmagasabb, Group 1-es szintű: a Derbyvel megegyező távon, csak idősebb lovaknak rendezett Coronation Cup, és természetesen maga a Derby. 

 

Az Epsom Derby a leghíresebb klasszikus versenyszám, és több mint egymillió fontos díjazásával egyben a leggazdagabb futam az Egyesült Királyságban. Jelen állapot szerint 12 ifjú hároméves titán vág neki majd a valamivel több, mint 2,4 kilométeres távnak. 

 

Az Oaks pénteken 17:30-kor, a Derby pedig szombaton 17:30-kor kezdődik, a futamokat a Channel 4 élőben közvetíti.

 

Derby statisztikák az utóbbi tíz év alapján: 

A győztes oddssza 8/13 (1.62) ás 7/1 (8.00) között volt (négy bajnok favorit volt)

A győztes a 3-14 rajthelyek valamelyikéről került ki (hatan a 10 alatti bokszból indultak)

Kilenc bajnok első vagy második helyen végzett az előző futamán (heten győztek)

Minden győztes futott felkészítő futamot májusban

A győztesek 2-7 futamon indultak korábban, nyolc pedig 2-4 versenyen indult

Csak három győztes volt veretlen; szintén hármat pedig csak a debütáló futamán győztek le

Minden győztes legalább a futamai 50%-át megnyerte

Kilencen kétévesen is versenyeztek (Ruler of the World az egyetlen kivétel), nyolcan közülük júliusnál nem korábban futották debütáló versenyüket

Kilenc győztes nyert már Group 3 vagy annál magasabb minősítésű futamot

 
Címkék: lóverseny,