A szerencsejátékosok agya olyan, mint a galamboké

2014-09-04
Egy új kutatás bebizonyította, hogy a szerencsejátékosok és a galambok is hajlamosabbak sokat kockáztatni, még akkor is, ha így jóval valószínűbb, hogy veszítenek, és ezt a korábbi tapasztalataik alapján teszik.

 

A brit Warwick Egyetem pszichológusai szerint a játékosok által meghozott kockázatos döntések hasonlóak ahhoz, mint ahogy a kapzsi galambok gondolkoznak. A kutatás vezetője, Dr. Elliot Ludvig szerint ez a korábbi nyereményekkel, és a kockázatvállalás emlékével van összefüggésben. "Az emberek és a madarak sem idegenkedtek a kockázatvállalástól, különösen, ha azok nagyobb nyereményekkel kecsegtettek, mely a korábbi rizikóvállalási tapasztalatokra volt visszavezethető. Ha korábban valakinek már volt egy nagy nyereménye, az nagyon emlékezetes marad, olyannyira, hogy erre alapozzuk a későbbi döntéseinket is." - magyarázza dr. Ludvig.

 

A kísérlet során meglepő módon - annak ellenére, hogy nekünk jóval nagyobb és fejlettebb agyunk van -  az emberek és a galambok ugyanúgy reagáltak a rizikós helyzetekre. "Bár a madarak igen távol állnak az emberektől, a kockázatvállalással kapcsolatos alapvető pszichológiai motivációink egyeznek, ami egy esetleges közös származásnak, vagy hasonló evolúciós nyomásnak köszönhető" - mondja dr. Ludvig.

 

A kísérlet során az embereket és a galambokat is négy-négy választási lehetőség elé állították: két esetében nagy volt az elérhető jutalom, két esetében pedig kicsi (az emberek pontokat nyerhettek, a galambok pedig élelmet). A lehetőségek közül egy volt teljesen biztonságos (vagyis mindenképpen járt valamilyen nyeremény), egy pedig 50-50 százalékban jelenthetett nagyobb vagy kisebb nyereményt. Az esetek 35 százalékában az emberek és a madarak is megkockáztatták a nagyobb nyereményt, még akkor is, ha azt jóval valószínűtlenebb volt megnyerni.

 

„Mikor az emberek szerencsejátékot játszanak, gyakran a kockázattal és nyereménnyel kapcsolatos múltbéli tapasztalataikra építenek. A kutatás során azt találtuk, hogy az emberek és galambok nagyon hasonlóan használják fel ezeket a korábbi élményeket a jövőbeli játék során.”