A szerencsejáték adó csökkentését tervezik az angolok

2012-12-13
A kormány a jelenleg 15 százalékos adó 10 százalékosra mérséklésével a brit online szerencsejáték vállalatokat szeretné hazacsalogatni.

 

A legnagyobb brit szerencsejáték cégek jelenleg offshore székhelyről működnek, hogy így kerüljék el a 2005-ben bevezetett magasnak számító 15 százalékos adót. 

 

A legújabb becslések szerint az államkincstár a 2005-ös rendelkezés óta nagyjából 2,1 milliárd fontnyi bevételtől esett el, mivel a 20 legnagyobb szerencsejáték vállalat közül 18 - melyek körülbelül 2.500 internetes oldalt üzemeltetnek – olyan offshore régiókba helyezték át tevékenységüket, mint például Gibraltár. Az államkincstár becslései szerint egy 5 százalékos adócsökkentés éves szinten 100 millió font megtakarítást eredményezne ezeknél a vállalatoknál.

 

Az adócsökkentés ellenzői ugyanakkor rámutattak arra a tényre, hogy több EU tagországban még 20 százaléknál is magasabb adókulcsot alkalmaznak. Sőt, az olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Németország szigorú korlátozásokat vezettek be az online szerencsejátékkal szemben.