A spanyolok 43%-a továbbra is az illegális oldalakon játszik

2014-07-08
A spanyol CODERE Alapítvány és a madridi III. Károly egyetem által végzett új felmérés szerint az ország online szerencsejátékosainak 43 százaléka engedély nélküli oldalakon játszik.

 

A két intézet által készített elemzés, melyet a múlt hét végén publikáltak, érdekes betekintést ad abba, hogy hogyan befolyásolta a szektor fejlődését a pénzügyi válság és a 2011-ben elfogadott új szerencsejáték szabályozás.

 

“Spanyolországban továbbra is rendkívül nagy az online szerencsejátékosok száma. A pénzügyi válság azonban arra késztette az embereket, hogy kevésbé gyakran játszanak, mint korábban, és kevesebb pénzt szánjanak az online játékokra.” – olvasható az anyagban.

 

A piaci adatokat az előző évekével összehasonlítva a tanulmány úgy ítéli meg, hogy a spanyol online szerencsejáték piac „érettnek” tekinthető, és a szerzők véleménye szerint ez az oka annak, hogy 2012-13 között csökkent a játékosok száma. "A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az online szerencsejáték úgy tűnik, elért egy bizonyos fokú érettséget." - áll a Codere sajtóközleményében.

A kutatók adatai szerint Spanyolországban 2013-ban körülbelül 1.150.000 aktív online szerencsejátékos volt, mely körülbelül 1,1 százalékos csökkenés 2012-höz képest.

 

Egy másik tanulmány szerint, melyet januárban hozott nyilvánosságra a CODERE, 2012 és 2013 között a szerencsejátékkal kapcsolatos szabadidős kiadások 9,4-ről 7,7 százalékra csökkentek, a teljes tiszta játékbevétel 650 millió euró volt.

 

“Kutatásunk egyik legjelentősebb adata kétségtelenül az, hogy az aktív játékosok a nem-szabályozott oldalakon játszanak.” – szól a CODERE közleménye.  ‘Az online játékosok 43%-a ismerte be, hogy olyan weboldalakon játszik, melyek nem rendelkeznek a DGOJ engedélyével, és körülbelül 12,8 százalék nyilatkozott úgy, hogy sosem játszott még .es domainen üzemelő weboldalon, ők tehát kizárólag illegális oldalakat látogatnak.” A helyzetet tovább nehezíti a DGOJ számára, hogy a spanyol játékosok nyíltan beismerik, hogy nem nagyon érdekli őket a jelenlegi szabályozás és annak követelményei. A megkérdezettek 27,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fogalma sincs arról, hogy valójában hol üzemelnek azok a vállalatok, melyeknél játszik; és 43,8 százalék mondta azt, hogy „szerintük a vállalatok Spanyolországban lehetnek.”

 

Az online szerencsejátékot 2011-ben legalizálták Spanyolországban, azonban a spanyol játékosok csak zárt piacon játszhatnak, tehát olyan .es domain név alatt üzemelő oldalakon, melyek rendelkeznek a szabályozó hatóság, a DGOJ engedélyével. 

 

A szabályozás óta a piac visszaesést szenvedett el, ami miatt sokan arra kérték a szabályozó hatóságot, hogy fontolja meg annak lehetőségét, hogy módosítja a jogszabályokat, és nyit egy olyan nemzetközi piac felé, melyet a tervek szerint Olaszországgal, Franciaországgal és az Egyesült Királysággal közösen hoznának létre.

 

Egyébként nem csak Spanyolországban hagyja hidegen a játékosokat a szabályozás és liszenszelés:  ez év elején hasonló jelentés készült Franciaországban is, ahol a helyi szerencsejáték felügyelet (ODJ) és a függőségekkel foglakozó intézet (OPDFT) megállapította, hogy a francia online pókerjátékosok körülbelül 47 százaléka illegális oldalakon játszik. 

 

Érdekes adatok ezek a magyar online szerencsejáték piac kialakulásának küszöbén