A somogyi trafikok nem érték meg - két hónap után feladta a Coop

2013-11-05
Nemzeti trafikok nyílnak, „nemzeti trafikok” zárnak: hat településen is beszüntette a cigaretta-árusítást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által kijelölt Csurgó Coop Zrt.

 

A Somogyi Hírlap értesülései szerint Somogy azon kistelepüléseinek zömében, ahonnan senki sem jelentkezett a koncessziós pályázatra, az állami zrt. ideiglenesen a Coop-üzleteket jelölte ki dohánytermék-árusításra. A kistelepülések kisboltjaiban azonban ez a Coop-oknak sem érte meg. – Másfél-két hónap után fel kellett adnunk a cigarettaárusítást mind a hat településen, ahová kijelölést kaptunk – tájékoztatta a lapot Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. elnöke. – Olyan forgalom-nyilvántartási, készletjelentési kötelezettséget írt ugyanis elő számunkra is a nonprofit zrt., mint a koncessziós pályázaton nyertes trafikoknak. Valahány esetben kistelepülési kisboltról van szó, mindegyikben több százezer forintos gép- és programbeszerzést kellett volna végrehajtanunk. Ez azonban már nem áll arányban a dohánytermék-forgalommal. Olyan település is akadt, ahol idő közben pályázati úton trafik nyílt, ott azért sem érte meg a továbbiakban az árusítás.

 

Gulyás Árpád hozzátette: úgy tudja, mások másutt hasonló cipőben járnak, ők például jelezték az állami dohánykereskedelmi társaságnak, hogy a kijelölt kisüzleteknek csak könnyített feltételek mentén érné meg az árusítás. – A kijelölés azt jelenti, hogy bizonytalan, menyi időre szól ez a jog – így a csurgói elnök. – Ha biztosak lehetnénk benne, hogy legalább egy-két évig a miénk, akkor már lehetne tervezni ezekkel a néhány százezres tételekkel, így azonban ellentmondana a gazdasági ésszerűségnek...

 

Az egyik érintett faluból, Porrogszentpálról azt jelezte egy olvasó: miután megszűnt a helyi boltban a cigaretta-árusítás, most a 3,5 kilométerre lévő Porrogra, vagy 12 kilométernyire, Csurgóra járnak dohánytermékért.

Címkék: trafik,