A portugálok fele még mindig a nemzetközi oldalakon játszik

2019-11-20
A portugál online szerencsejátékosok több mint fele továbbra is a nemzetközi szolgáltatók oldalait használja, annak ellenére, hogy a kormány igyekszik a helyi liszensszel rendelkezők felé terelni őket.

 

Az október végén az Associação Portuguesa de Apostas e Jogos Online (APAJO) által megjelentetett országos felmérés adatai szerint a megkérdezett 609 játékos 56%-a fogadott nemzetközi liszensszel rendelkező online szerencsejáték oldalon az idei évben – írja a CalvinAyre.com.

 

Ez a szám lényegesen alacsonyabb, mint amit Nova de Lisboa Egyetem által végzett egy másik tanulmány mutatott, amely szerint 2018-ban a portugál online szerencsejátékosok 75%-a tett meg fogadást nemzetközi oldalon. Ez a részarány 10 százalékponttal magasabb, mint egy hasonló, 2017. évi jelentés.

 

A szabályozott online szerencsejáték piac 2016-ban indult el Portugáliában, de az APAJO felmérése arra a megállapításra jutott, hogy a válaszolók 42,2%-ának már ezt megelőzően is volt aktív online játékosi számlája - tehát engedély nélküli nemzetközi szolgáltatóknál játszottak.

 

Pozitívum (a kormány részére legalábbis), hogy a helyi liszensszel rendelkező oldalaknál regisztráló játékosok aránya úgy tűnik, hogy nő. 2018-ban a játékosi fiókok 52%-a nyílt portugál liszensszel rendelkező oldalon, 2019-ben pedig ez a szám 70%-ra ugrott. Sőt! A válaszolók csak 6%-a mondta azt, hogy kizárólag nemzetközi oldalon fogad, 44%-uk pedig csak portugál liszensszel rendelkező oldalon játszik. Azok, akik a helyieket válasszák, fő okként a biztonságot jelölték meg.

 

Érdekes módon míg a 18-24 közötti válaszolók 53%-a ismerte be, hogy nemzetközi oldalakon fogad, a 25-34 év közötti korosztályban csak 29,4%. Hogy ez vajon a fiatalkori lázadást vagy a nagyobb kockázatvállalási kedvet tükrözi-e, nem egyértelmű, ahogyan az sem, hogy ezek a rebellis fiatalok vajon kevésbé fognak-e érdeklődni a nemzetközi oldalak iránt, ahogyan öregszenek.Ez az eltérés tükrözheti azt a tényt is, hogy a fiatalabb szerencsejátékosoknak kevesebb pénzük van a fogadásra, és ezért a lehető legjobb ajánlatot keresik. A portugál szabályozott piac az Európai Unió egyik legmagasabb adókulcsával büszkélkedhet, és bár a kormány időnként elmélkedett egy kevésbé büntető rendszerre való áttérésről, végül aztán soha nem lett belőle semmi.

 

A felmérés mindenesetre további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a portugál szabályozott piac növekszik. A Serviço Regulação és Inspeção de Jogos do Turismo de Portugal (SRIJ) szabályozó testület ugyan még csak a közeljövőben teszi közzé a harmadik negyedéves pénzügyi jelentését, a második negyedéves jelentés azt mutatta, hogy az SRIJ-engedéllyel rendelkező szolgáltatók teljes bevétele az előző év azonos időszakához képest 29,5%-kal, 48,3 millió euróra növekszik, elsősorban az online kaszinók tevékenységének növekedése miatt.