A pókervilágbajnok Ryan Riess az apja pincéjében kezdte a versenyzést

2013-11-11
Ryan Riess mindössze 14 éves volt, amikor Chris Moneymaker 2003-ban megnyerte a a WSOP főversenyét. Barátaival együtt "pókerőrültté" vált, és szülei engedélyével péntek esti 10 dolláros bajnokságokat rendezett clarkstoni (Mitchigan) házuk pincéjében.

 

"Imádta a számokat és a matekot, és ebben a játékban mindkettőre szükség van" - mondta Ryan apja, Frank Riess, aki fiát régebben csak "Champ"-nak, vagyis bajnoknak szólította.

 

10 évvel később Ryan győztesen került ki ugyanabból a bajnokságból, amiből anno példaképe, és 8,36 millió dollár nyereményt tettek le elé az asztalra.

 

"Nagyon régen, 14 éves korom óta álmodoztam erről" - mondta Ryan a verseny után, a nagy halomban összerakott 100 dollárosok, és az 500.000 dollár értékű WSOP karkötő mellett ülve. "Soha nem gondoltam, hogy könnyű lesz, és csodálkozom, hogy ilyen fiatalon sikerült."

 

Az elmúlt 10 évben Ryan rengeteget tanult a pókerről. A pókerasztalok mellett töltötte ideje nagy részét, hiszen a munkája is ezzel volt kapcsolatos. Egyetemi évei alatt felkérték, hogy működjön közre egy East Lansing-i kártyaterem marketing tervének kidolgozásában, majd a terem megnyílása után osztóként ott munkát is kapott. Munkája alatt is azt tanulmányozta, hogy az emberek hogyan játszák a pókert, megfigyelte stratégiájukat és hibáikat, valamint azt is, hogy mások hibájából hogyan lehet előnyt kovácsolni.

 

"Nagyon sok energiát fordított erre"- mondja az apja - "Nagyon analitikus szemléletű, és az intelligenciája is megvan hozzá, és egyszerűen kitalálta, hogyan kell ezt csinálni."

 

Aztán tavaly Ryan fejest ugrott a WSOP világába. Indianában, Hammondban vett részt egy WSOP játékban. Hivatalosan másodikként végzett, de több forrás is azt bizonyítja, hogy ő és a nyertes, Josh Williams elfelezte a fődíjat, ami fejenként 300.000 dollárt jelentett. Apja, Frank nem is tudta, hogy részt vesz a versenyen. Fia felhívta az éjszaka közepén, hogy elmondja: "Apa, benne vagyok ebben a versenyben, és meg is fogom azt nyerni."

 

Ryan hasonló magabiztosságot mutatott az idei fő verseny alatt is, számos alkalommal mondta, hogy ő igenis nyertesen fog felállni a végső asztaltól. Ennek ellenére nagyon meghatottnak tűnt, amikor végül tényleg övé lett a díj a több, mint 3 órás Jay Farderrel vívott heads-up után.

 

Az utolsó menet végén  Las Vegasban lerogyott a pódiumra, aztán tucatnyi barátja és családtagja támogatásával kelt fel újra, könnyekkel a szemében, látszott, hogy az esemény nagyságára csak ekkor kezdett rájönni.

 

Hihetetlen év volt ez Ryan számára, hiszen a The Hendon Mob adatai szerint semmilyen eredménye nem volt a tavaly hammondi versenye előtt, azóta azonban 21 bajnokságon is ért el pénznyereményt, és ugyebár megnyerte a póker világbajnokságot is. Ryan szerint Hammond után már egyértelműen a WSOP főversenye volt a cél, az azt megelőző versenyek a felkészülést szolgálták.

Címkék: póker,